Nytt bakslag för Elizabeth efter beslutet om Andrew

drottning elizabeth prins andrew

Efter hela "Megxit"-affären behöver Elizabeth lite lugn och ro. Men nu kommer ännu en nyhet som oroar drottningen. Och den här gången handlar det (återigen) om prins Andrew.
Har du koll på snackisarna från vecka 3?
Slå på ljud

Brittiska kungahuset har det kämpigt, minst sagt. I flera dagar satt drottning Elizabeth med Charles, Willian och Harry i krismöten på Sandringham för att bringa lite klarhet i hela “Megxit”-affären.

Drottning Elizabeths tuffa tid

Harrys och Meghans beslut att lämna den brittiska kungafamiljen för att satsa på egna karriärer i Kanada blev snabbt en världsnyhet och Elizabeth har många svåra frågor att bena ut tillsammans med hertigparet av Sussex.

Det har inte varit något lätt år på The Firm. Innan Harrys och Meghans ansikten prydda alla brittiska tidningsomslag talade ju alla om prins Andrew, som ju också har lämnat sina kungliga uppdrag.

Andrews anledning är ju dock en helt annat. En betydlig mer skandalös sådan.

Prins Andrew har tagit ett steg tillbaka

Bakgrunden till prinsens avhopp är att han pekats ut i sexskandalen kring den numera avlidne finansmannen, Jeffrey Epstein. Anklagelser som Andrew dock kategoriskt nekar till.

I ett uttalande, som kom strax efter att den kungliga sortin hade annonserats, säger Andrew så här:

– Jag är fortsatt ångerfull över min koppling till Jeffrey Epstein. Hans självmord har lämnat många obesvarade frågor, särskilt för hans offer, och jag känner djupt med alla som har drabbats och som behöver få ett avslut.

prenumerera på svensk damtidning

– Jag kan bara hoppas att de i sinom tid kommer att kunna bygga upp sina liv igen.

Enligt tidningen HELLO! kommer prinsen troligen att förlora sina säkerhetsvakter, som en konsekvens av avhoppet. Han kommer förstås fortfarande bli igenkänd men hädanefter kommer Andrew alltså tillbringa sina dagar utan skydd. Men beslutet kring säkerheten är inte färdigdiskuterat och det slutliga beslutet ligger, enligt tidningens uppgifter, hos Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Foto: TT