Sonjas beslut avslöjar otäcka sanningen om Haralds tillstånd

Drottning Sonja och kung Harald.

TT

Kung Harald har återigen lagts in på sjukhus. Drottning Sonja tvingas nu till ett oroande beslut.

kKung Harald kände plötsligt av andningssvårigheter när han vaknade på morgonen. Han meddelade sin stab på Kungsgården, som agerade blixtsnabbt. Kungen fick fara till Rikshospitalet i Oslo, där läkarna inte kunde ge någon omedelbar förklaring till vad som var fel.

“Kungen blev idag inlagd på Rikshospitalet. Orsaken var tung andning. Kungen utreds nu. Covid-19 är redan uteslutet”, skrev det norska hovet i ett uttalande.

Drottning Sonja besökte sin man på sjukhuset och hade några lugnande ord att bjuda på efteråt.

Nytt besked om kung Harald

Kung Harald och drottning Sonja är trogna makar i vått och torrt.

– Jag har träffat honom på sjukhuset och det går bra. Så han är på benen snart, sa drottning Sonja, som sedan åkte vidare till Maihaugen i Lillehammar för att besöka sitt gamla barndomshem.

Men nu när kung Harald blivit inlagd ännu en gång, för att genomgå en hjärtoperation, så väljer Sonja en helt annan väg. Planen var att hon skulle resa till Trondheim på söndag. Den resan är nu inställd. Allt för att Sonja ska kunna finnas vid sin makes sida.

– Hans Majestät Konungen har gått på jämna kontroller och den senaste tidens utredningar har visat att ingreppet är nödvändigt för att förbättra kungens andning. Den här typen av ingrepp görs flera hundra gånger om året på Rikshospitalet och den norska läkaren är djupt erfaren, säger läkaren Björn Bendz i pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ: Victoria behöver hjälp med prins Oscar efter stöket

Missade superviktiga datumet

Haralds nästa officiella uppdrag är planerat till nästa fredag. Det återstår att se om han kommer att kunna genomföra det.

I förra veckan var det kronprins Haakon som fick genomföra det kanske mest prestigefulla kungauppdraget av dem alla: öppnandet av Stortinget. Det var första gången på 30 år som det var någon annan än den norske kungen som skötte ceremonin.