Nytt förslag: Inga pengar till Carl Philip och Madeleine

Riksdagsledamoten, Robert Hannah, (L), tycker man ska slopa apanaget till prinsessan Madeleine och prins Carl Philip. – Skattebetalare ska inte betala för kungafamiljens shoppingrundor, skriver han i en motion med anledning av hovets ökande apanage.
SofiaMadeleineStella

Enligt Aftonbladet får kungafamiljen 137 miljoner i anslag nästa år, vilket beräknas öka med ytterligare åtta miljoner 2020. Ungefär halva summan går till kungafamiljens representation, statsbesök, resor och levnadsomkostnader. Kostnaderna har ökat under de senaste åren, med bröllop, dop och ökad säkerhet i takt med att kungafamiljen vuxit.

– Det är orimligt att staten ska försörja en så stor kungafamilj, när de har förmågan att försörja sig själva, anser Roberth Hannah, som föreslår att enbart statschefen och tronarvingen ska få apanage.

Alltså bara kungen och Victoria, inte ens drottning Silvia.
Hannah skriver vidare att systemet behöver ses över och att skattebetalarnas pengar gör mycket större nytta som stöd för personer med funktionshinder eller ensamstående föräldrar.

Aftonbladet har talat med hovet som menar att riksdagsmotionen beskriver kungafamiljens verksamhet på ett felaktigt sätt.

Av: Kristina Svedell.

Foto: Stella Pictures, Ibl.