Nytt pris till kronprinsessan Victoria – dubbelfiras på Öland i juli

Nytt pris till kronprinsessan Victoria – dubbelfiras på Öland i juli

Kronprinsessan går i sin fars fotspår. För nu har Victoria utsetts till ”Årets Ölänning” – en utmärkelse som Carl Gustaf fick för drygt 20 år sedan.

Läs mer: Herman Lindqvist: ”Då var Victorias nappar borta för alltid”

Det blir ett intensivt firande för Victoria i juli. Drygt två veckor innan Victoriadagen, den 5 juli, kommer kronprinsessan dyka upp på Solliden för att ta emot priset som Årets Ölänning,

Det är för hennes närvaro och lyskraft och jordnära engagemang för landskapet hon tilldelas priset, går det att läsa i juryns motivering. I samband med offentliggörandet av priset har kornprinsessan lämnat ett kort skriftligt uttalande, skriver Barometern.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel under nationaldagsfirandet

Läs mer: Så mycket kostar Victorias senaste galaklänning

”Jag är hedrad och glad över att få ta emot detta pris. Öland är en speciell plats för mig och min familj. Känns fint att kunna visa upp Öland med all den rikedom och de speciella kännetecken som är karaktäristiskt för ön”.

Priset, som är ett samarbete mellan Barometern och Sveriges Radio, har delats ut sedan 1980. För 22 år sedan, 1996, fick kungen priset. Det är också kung Carl Gustaf som delar ut utmärkelsen, som förutom äran följer tillsammans med ett diplom, en glaspjäs och blommor. Firandet är öppet för allmänheten och sker traditionsenligt den 5 juli på Solliden.

Enligt sed låter tidningen efterlysa nomineringar från läsarna, men juryn tvingades frångå praxis i årets arbete med utmärkelsen.

– Vi visste att vi var tvungna att vara ute i god tid med frågan, eftersom vi vill ta hänsyn till kungafamiljens planering, säger juryns ordförande Anders Enström som också är chefredaktör på Barometern-OT.

Läs mer: Så inreder Victoria: vi kikar in i hemmet på Haga slott