Nytt stort utlandsuppdrag för Victoria och Daniel - lämnar barnen

Kronprinsessan Victoria prins Daniel prins Oscar prinsessan Estelle

Kronprinsessparet reser från land till land. Nu är det dags att ordna barnvakt till prins Oscar, 3, och prinsessan Estelle, 7,  igen.

Bara dagar efter att kronprinsessan Victoria i helgen avslutade sitt succébesök på Island i konungariket Sveriges tjänst, kommer nu beskedet om nästa stora och viktiga utlandsuppdrag.

Om bara drygt två veckor packar hon väskorna igen, och den här gången får hon även sällskap av prins Daniel. Målet för höstens tredje utlandsresa blir Bosnien Hercegovina, det meddelade hovet i dag.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel reser till Bosnien på officiellt besök, här gamla stan i Sarajevo.

Gamla stan i Sarajevo.

– Kronprinsessparet kommer att fokusera på huvudstaden Sarajevo. De är ett officiellt besök liknande de som har ägt rum i Jordanien, Libanon, Vietnam, Sydkorea och Italien, och kronprinsessparet kommer den här gången att åtföljas av miljöminister Isabella Lövin, säger Ulrika Näsholm vid hovets informationsavdelning.

Hovet om bakgrunden till resan

Med från hovet reser nya hovmarskalken Lena Bartholdson och syftet med besöket är att stärka relationen mellan Sverige och Bosnien och Hercegovina. ”Teman som kommer beröras under besöket inkluderar klimat, miljö, hållbar utveckling, innovation och entreprenörskap samt ungdomar” meddelar hovet.

Kronprinsessan Victoria i rosa kappa.

Snart på resande fot igen. Att besöket i Bosnien Hercegovina betecknas som ett officiellt besök innebär ett snäpp upp på högtidlighetsskalan, jämfört med till exempel Islandsresan.

Vad ska kronprinsessparet göra, mer konkret?

– Det får vi återkomma till, programmet tas fram i samarbete med Utrikesdepartementet och det är inte fastställt ännu, säger Ulrika Näsholm.

Kungens nya strategi för Victoria

Det allt mer intensiva reseschemat är helt i linje med kungens nya strategi att lägga över mer ansvar på kronprinsessparet. Det kommer att bli mer och mer arbete för Victoria framöver.

Foto: Kronprinsessan Victoria/Kungl. Hovstaterna, TT.