Oj vilken krock! Mette-Marit på plats – när kungliga skandalboken lanseras

Mette-Marit och Haakon är på bokmässan i Frankfurt – samtidigt som den brännheta boken om kungens okända dotter lanseras bara en bit därifrån.

Oj vilken krock på bokmässan i Frankfurt! För lanseringen av den brännheta boken om kung Olavs okända dotter pågår för fullt – samtidigt som Norges kronprinspar försöker lyfta fram norska författare precis intill.

Hittills har de dock ignorerat boken, som nog kan räknas till en av årets mest kontroversiella publiceringar i Norge.

Kronprinsessan Mette-Marit öppnar bokmässan i Frankfurt 2019.

Kronprinsessan Mette-Marit fick äran att öppna hela bokmässan.

Uppgifter: Kung Olavs romans med tjänsteflickan Lisbet

När vi når författaren Jørgen Bertheau står han mitt i sorlet på mässgolvet, och han är nöjd med den stora uppmärksamheten kring boken.

Jörgen Bertheaus nya bok Hennes Lille Prinsesse, utgiven av Abakusforlaget 2019. Kontroversiellt för norska kungafamiljen.

Jørgen Bertheau med sin rykande aktuella bok Hennes Lille Prinsesse (Abakusforlaget 2019). Norska kungafamiljen håller andan.

– Den handlar om min mormor som hade ett kärleksförhållande med kung Olav, på den tiden när han var Norges kronprins. Jag fick veta detta 1987 och har burit på den här historien sedan dess. I dag är jag den enda som kan berätta den.

Kung Olav med kronprins Haakon och prinsessan Märtha Louise.

Kung Olav på ålderns höst med kronprins (dåvarande prins) Haakon och prinsessan Märtha Louise.

– Det är en gripande historia, som både är vacker och sorglig, men som ändå har ett fint slut. Lilla Unn blev bortadopterad till Tryggve Næs, som var personlig vän med Olavs pappa, kung Haakon.

– Boken bygger på sanna uppgifter, som jag har inhämtat från många olika håll. Jag har bland annat pratat med Unns systrar Aase och Aagot och med hennes styvmamma Thora Matheson Næs. Men jag har ändå skrivit den som en roman. Det är väl bäst så.

Så du är alltså son till lilla Unn som vi ser på bokomslaget?

– Ja det stämmer. Det är min mamma. Och kung Olav är min biologiska morfar.

Lilla Unn Næs, som uppges vara dotter till Norges kung Olav.

Lilla Unn – en norsk kungadotter? I hela 92 år har de kontroversiella uppgifterna om att Unn Næs är dotter till Norges kung Olav varit nertystade i Norge, men nu har de blivit till en bok.

Det är ju lite speciellt att kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit är på bokmässan samtidigt som du. Har du träffat dem?

– Nej, inte än. Och det är nog ganska osäkert om de kommer att komma förbi. Men om de gör det så lovar jag att ta emot dem väl!

Hur säker är du på de här uppgifterna om att kung Olav är din morfar?

– Lika säker som du är på att din morfar är din morfar. Jag är den enda som har pratat med alla berörda. Guvernanten som fick uppgiften att ta hand om min mamma fick varje månad en summa pengar som kom från okänt håll.

Kung Olav med sin familj: svenskfödda Märtha och barnen Haakon, Ragnhild och Astrid.

Olav med sin familj: svenskfödda Märtha och barnen Harald, Ragnhild och Astrid.

Har du övervägt att försöka få detta styrkt med DNA-test?

– I så fall behöver jag samtycke från den norska kungafamiljen. Men om de ställer upp så är jag mer än villig att få detta prövat. Jag är dock ganska osäker på om de vill det.

Kung Harald och drottning Sonja

Kung Harald, son till kung Olav, med sin Sonja.

Fakta om boken Hennes Lille Prinsesse

22-åriga Lisbet Mogen var den vackra men fattiga flickan från norska Telemark som flyttade till Oslo (eller Kristiania som det hette då) för att arbeta som piga. I romanen får vi följa henne från 1921 och fram till 1928.

Enligt uppgifterna i boken inledde hon ett kärleksförhållande med Norges kronprins Olav, och den  2 augusti 1927 födde hon dottern Unn. Det är om Lisbet Mogen och lilla Unn – och om det tuffa öde som Lisbet gick till mötes – som boken Hennes Lille Prinsesse handlar.

Hennes Lille Prinsesse av Jørgen Bertheau är utgiven Abakusforlaget.

Foto: Abakusforlaget, TT.