Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Okända kvinnan som kunde bli Sveriges drottning – kungen var riktigt förtjust!

05 aug, 2023, 20:50 
Felicia Plåt
Carl Gustaf
Kungen och drottningen gifte sig 1976. Foto: TT

Under sina studier träffade kungen en ung kvinna som han verkligen fick upp ögonen för.

Annons

Den 19 juni 1976 sa kung Carl Gustaf "Ja" till sin stora kärlek Silvia, och plötsligt började flera långa år av kärlek och Silvia blev Sveriges drottning. Men innan han träffade Silvia under OS så fanns det en annan ung dam som vår kung blev väldigt förtjust i.

Silvias och Madeleines frånvaro väcker frågetecken – inför Victorias stora dagBrand logo
Silvias och Madeleines frånvaro väcker frågetecken – inför Victorias stora dag

Kungens förtjusning i "Lena"

1968 flyttade kronprins Carl Gustaf till en våning på Luthagsesplanaden i Uppsala. Han hade precis genomfört militärtjänstgöring och tagit sin sjöofficersexamen – nu skulle han studera sociologi, statskunskap, finansrätt och ekonomi vid universitetet.

Det var under hans studier som han träffade den unga vackra damen, vi kan kalla henne Lena. Hon gjorde ett starkt intryck på den unga och stiliga kronprinsen.

Han blev så förtjust att han året därpå dök upp i hennes by i Sörmland. Problemet var bara att han inte visste exakt var Lena bodde – så han stannade sin sportbil (enligt vissa en Porsche – enligt andra en Volvo P1800) och knackade helt enkelt på i gårdarna och frågade efter henne.

Annons

Byborna som öppnade dörrarna tappade hakan när de såg kronprinsen står utanför deras dörr med hatten i famnen och artigt frågade om de visste vart Lena bodde.

Efter en hel del försök att hitta Lena kom han äntligen rätt. Han blev insläppt men mer än så blev det inte mellan det unga paret. Men det blev verkligen en snackis i byn.

"Hon var väl inte så intresserad"

Det är många som tycker historien låter för bra för att vara sann men byborna vet att historien är sann.

Carl Gustaf
Kronprins Carl Gustaf som nybakad sjöofficer 1968, tillsammans med Agneta Lundström.

– Att det har ägt rum, den saken är helt säker. Det kan jag gå i god för. Det är inte någon uppdiktad historia, säger en person med anknytning till byn och fortsätter:

– Det var ju så att han kom oförhappandes och sökte upp henne, jag tror att han körde en P1800 men det kan jag inte garantera. Han visste väl att hon var hemmahörande i byn men inte exakt var hon bodde och det är klart att man kände igen honom när han var och frågade. Sedan var storyn igång.

Men ingen vet riktigt hur relationen såg ut men personen tror att Lena inte var särkilt intresserad.

– Nja, om det hade varit något så hade det väl fortsätt men det gjorde det inte av anledningar som jag inte vet. Hon var väl inte så intresserad, man kan ju bli uppvaktad men av olika anledningar väljer man att inte gå vidare.

Kanske kunde Lena ha blivit vår drottning men det var ödet att kungen skulle träffa Silvia, som har tagit sig an rollen med bravur. Hon är verkligen en drottning av folket!

Annons