Okända mannen avslöjar kopplingen till kungen – skedde samma år han gifte sig med Silvia

21 apr, 2023, 14:04 

Kungen valde att göra sig av med sin kära ögonsten.

Annons

Kung Carl Gustaf älskar sina vrålåk. Han äger en BMW M8 Competition Coupé med 625 hästkrafter, en anrik AC Cobra från 1966, en Shelby Mustang, DeTomaso Pantera Ferrari 599 GTB och en Porsche 911 Targan.

Så smugglade kungen in Silvia till Sverige första gången – här är alla hans bilar!
Så smugglade kungen in Silvia till Sverige första gången – här är alla hans bilar!

Kungen gillar att starta vrålåken, gasa och ge sig ut på vägarna. Det är inte helt ovanligt att han och drottning Silvia tar bilen för att upptäcka olika delar av Europa.

– Jag tycker det är väldigt skojigt att åka bil, det bästa jag vet. För mig är det kanske en frihet, jag styr ju dit jag vill, har kungen sagt i podcasten Värvet.

Kungens vrålåk
Kungen i sin BMW M8, som han införskaffade strax innan sin födelsedag för två år sedan.

Kungen älskar sina traktorer

Men det finns också andra saker än mäktiga vrålåk i kungens samling. Han älskar att köra traktor och har flera traktorer inne på Sollidens slottsområde som han disponerar över.

Annons

Hade kungen inte varit kung, hade det inte varit helt otänkbart att han axlat rollen som bonde. Intresset är så pass stort att han har ett jord- och skogsbruk på helgslottet Stenhammar, och det är inte helt ovanligt att han brummar runt med traktorn på dess ägor.

År 1976 var ett extra händelserikt år för kungen. Det var då han gifte sig med drottning Silvia, men också blev lycklig ägare till den lyxiga traktormodellen John Deere 4230.

Kungen på Stenhammar slott
Kung Carl Gustaf älskar sitt jord- och skogsbruk vid helgslottet Stenhammar.

Ovetandes om traktorns historia

Först 2001, 25 år senare, bestämde sig kungen för att göra sig av med sin John Deere 4230. De senaste 15 åren har den ägts av Skällingebon Theodor den Braver, som till en början inte hade någon aning om traktorns historia.

Annons

– Jag behövde en större traktor för mitt lantbruk, men det var först efter köpet som jag insåg att den hade tillhört kungen då jag förstod att den hade gått på Stenhammar (där Carl XVI Gustaf bedriver sitt kända jord- och skogsbruk), säger Theodor den Braver till Hallands Nyheter.

Att kungen också införskaffade traktorn samma år som han gifte sig med Silvia gör allt så mycket mer speciellt.

– Eftersom traktorn är från samma år som kungen och drottningen gifte sig brukar jag alltid skämta om att det var kungens morgongåva till Silvia. Men jag vet inte om han är så pass romantisk.

Kungens gamla traktor
Kungens tidigare John Deere 4230 är nu till salu för 202 000 kronor.

Foto: TT/Klaravik

Annons
Annons