Okända prinsessan träder fram – efter alla år

Prinsessan Alexandra träder fram.

Folkskygga prinsessan Alexandra träder nu fram!

Prinsessan Alexandra är drottning Elizabeths kusin – ingen som brukar synas i brittiska medier eller ta upp särskilt mycket plats.

Men nu dyker hon plötsligt upp – i en video till förmån för en stiftelse som arbetar mot Alzheimers sjukdom. Den 83-åriga prinsessan, som även bär titeln Lady Ogilvy, önskar stiftelsen Alzheimer’s Society lycka till i videon som publicerades på brittiska hovets officiella Twitterkonto. Prinsessan är tjusig i en turkos sjal och ser vital ut.

– Varje år har jag varit glad över att få träffa de underbara anställda och frivilliga som utgör Alzheimer’s Society och har fått höra om alla de sätt som de påverkar människors liv varje dag, säger Alexandra i videon, och fortsätter:

– Tack för all er dedikation, entusiasm och engagemang i att förbättra livet för folk som drabbas av demens.

Där har vi en likhet mellan Alexandra och drottning Silvia – båda är engagerade i kampen för forskning i demenssjukdomar!

Princessan Alexandra har fortsatt halka nerför tronföljden

Då Alexandra föddes 1936 var hon på plats nummer sex i brittiska tronföljden – vid hennes födsel på juldagen hade George VI, den nuvarande drottningens pappa, just blivit krönt till kung. Men att vara brorsdotter till kungen räcker inte långt. Medan åren har gått och fler och fler barn fötts i rakt nedstigande led från tronen, har Alexandra halkat ner till plats 53.

Prinsessan Alexandra träder fram.

Prinsessan Alexandra är andra från vänster i främre raden.

Men Alexandra verkar nöjd med sin lott i livet. Sist vi såg henne bland andra kungligheter var 2011, då hon var en i mängden kungligheter som stod på balkongen vid Buckingham Palace och tittade på en militärparad.

Foto: TT