Okända relationerna på kungliga elitskolorna – ett läsår kostar en halv miljon kronor

30 jul, 2021, 12:32 
AvLinus Brännström
Prins Carl Philip på Lundsberg tillsammans med mamma och pappa.

Exklusiva skolor – med skyhöga terminsavgifter – där världspolitiker och företagsledare får sina utbildningar.
Dit väljer också kungligheterna att skicka sina barn.
Här är de okända relationerna vid elitens läroverk.

Annons
Kungafamiljens ALLA hem!
Kungafamiljens ALLA hem!

En god utbildning är förstås viktigt. Men ännu viktigare är kanske det som man inte lär sig i klassrummet – vänskapsbanden som knyts, de formella och informella nätverken samt de sociala koderna.

Är man kunglig är dessa erfarenheter kanske ännu viktigare och det är inte en slump att vissa skolor har långa traditioner av att utbilda prinsar och prinsessor.

En ung prins Harry år 2002.

Eton College – de brittiska prinsarnas skola

Både prins William och lillebror prins Harry har studerat vid Eton College, en privat internatskola enbart för pojkar som ligger i Berkshire utanför London. Skolan grundades redan på 1400-talet och utbildar i dag pojkar i åldrarna 13 till 18 år – runt 260 per årskull.

Att prinsbröderna valde att studera vid Eton var ett brott mot den brittiska kungafamiljens traditioner. Tidigare har familjen oftast skickat sina pojkar till skolan Gordonstoun i Skottland – både pappa prins Charles och farfar prins Philip har studerat där, liksom flera andra släktingar. Valet av Eton kan dock kopplas till prinsarnas mamma, prinsessan Diana, då såväl hennes far som bror har gått på skolan.

Annons

Att studera vid Eton kostar i dag drygt 14 000 brittiska pund per termin och man pluggar tre terminer per år. Det innebär att ett helt läsår kostar svindlande 42 500 pund – motsvarande en halv miljon kronor.

Ändå har prins Harry berättat att han inte var tacksam över möjligheten att studera vid Eton mellan 1998 och 2003.

– Då var jag nog inte särskilt tacksam. Men när jag ser tillbaka på det nu är jag väldig glad över att jag fick en sådan fantastisk möjlighet, sa Harry i fjol under ett samtal om utbildning med Nobels fredspris-vinnaren Malala Yousafzai.

Och det är klart att det är en fin utbildning med goda möjligheter att knyta värdefulla kontakter för livet. Förutom de två prinsarna har en lång rad blivande premiärministrar studerat vid Eton – däribland Storbritanniens första premiärminister Robert Wadpole och nutida exempel som Boris Johnson och David Cameron.

Skolan har även tidigare huserat kungligheter som de belgiske kungen Leopold III och lång rad kulturpersonligheter. Bland skådespelarna som gått på Eton märks "Homeland"-skådespelaren Damian Lewis, "House"-stjärnan Hugh Laurie och Hollywoodstjärnan Tom Hiddleston.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Även författare som George Orwell och James Bond-skaparen Ian Fleming återfinns bland de tidigare eleverna.

Prins Charles följde i pappa prins Philips fotspår och studerade vid Gordonstoun i Skottland.

Gordonstoun – brittiska kungahusets tidigare favorit

Internatskolan Gordonstoun, som ligger i Moray i Skottland, har inte alls samma historiska arv som Eton. Gordonstoun har bara funnits sedan 1934 men den fina skolan har likväl hunnit med ett stort antal celebra elever.

Drottning Elizabeths make prins Philip var en av de första eleverna på skolan och han trivdes så bra att han senare rekommenderade sin son, prins Charles, att studera vid Gordonstoun. Så småningom kom även småbröderna prins Andrew och prins Edward in på skolan.

Familjetraditionen gav förstås Gordonstoun en kunglig glans och en rad förmögna och celebra människor har senare skickat sina barn till skolan. Till exempel återfinns Getty-arvtagaren Balthazar Getty och David Bowies son Duncan Jones bland de tidigare eleverna.

Annons

Att Gordonstoun, som har både pojkar och flickor som elever, har blivit ett begrepp märks även i fiktionen. Actionhjälten Lara Croft ska till exempel ha gått på skolan.

Inte heller Gordonstoun är särskilt billigt – kostnaden för en internatelev är 41 500 brittiska pund per läsår. Det motsvarar närmare 490 000 kronor.

I Storbritannien finns också anrika skolor som Marlborough College i Wiltshire som kan räkna in såväl Kate Middleton som prinsessan Eugenie, prins Andrews dotter, bland sina tidigare elever. Årsavgiften landar på motsvarande 458 000 kronor. Pojkskolan Harrow School utanför London är en annan skola med kunglig glans – där har bland andra kung Hussein av Jordanien och Qatars emir Tamim bin Hamad varit elever liksom Winston Churchill och artisten James Blunt. Ett helt läsår på Harrow kostar runt 490 000 kronor

Chris O'Neill är en av många välbärgade som pluggat vid någon av de svindyra privatskolorna i Schweiz.

De schweiziska superdyra elitskolorna

Institut Le Rosey i Rolle i Schweiz är en av världens mest mytomspunna och dyraste privatskolor. Hit har förmögna människor och kungligheter från hela världen skickat sina barn i flera generationer.

Annons

Ett läsår kostar en bra bit över en miljon kronor men då får man både en utbildning och ett nätverk i världsklass.

Bland de kungliga före detta eleverna märks drottning Elizabeths kusin prins Edward, hertig av Kent, liksom Baudouin av Belgien, kung Leopold III:s och svenska prinsessan Astrids äldsta son. Även Rainier III av Monaco, den iranske shahn Mohammad Reza Pahlavi och ännu en belgisk kung, Albert II, har gått på skolan.

Dodi Fayed, som hade ett förhållande med prinsessan Diana och dog tillsammans med henne i bilolyckan i Paris 1997, har också studerat vid Institut Le Rosey.

Skolan har dessutom haft elever som rockstjärnorna Julian Casablancas och Albert Hammond Jr från The Strokes – även Julians far, Elite Models-grundaren John Casablancas, har gått på Institut Le Rosey.

I Schweiz finns också de svindyra privatskolorna Collège Alpin Beau Soleil, med elever som franskfödda prinsessan Marie av Dannmark och artisten Charlotte Gainsbourg, och Aiglon College, där bland andra prinsessan Tatiana av Grekland har studerat.

Annons

Även Chris O'Neill har studerat vid en extremt dyr privatskola i Schweiz – enligt hovet pluggade han mellan 1988 och 1992 vid hemlighetsfulla Institut auf dem Rosenberg i St Gallen. Skolan är känd för sin sekretess och för att varken bekräfta eller dementera uppgifter om tidigare och nuvarande elever.

Förutom Chris O'Neill har bland andra Mario J Molina, Nobelprisvinnare i kemi, gått på skolan som numera räknas som världens dyraste. Ett helt läsår kostar i genomsnitt runt 1,3 miljoner kronor, enligt skolans egna uppgifter.

Prins Carl Philip på Lundsberg tillsammans med mamma och pappa.

Lundsberg – den skandalomsusade svenska elitskolan

Även om kungen själv studerade vid Sigtunastiftelsens Humanistiska Läroverk (i dag Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket) är det Lundsbergs skola i Storfors kommun i Värmland som är den kungliga favoritskolan i Sverige.

Annons

Såväl prins Carl Philip som prins Bertil, prins Gustaf Adolf och bröderna Sigvard och Carl Johan Bernadotte har gått på skolan som grundades 1896. Bland skolans välkända elever genom åren märks också bland andra Louise Boije af Gennäs, Johan Rabaeus, Ian Wachtmeister, Christian von Koenigsegg, Fredrik af Klercker, Michael Treschow, Carl Gustaf von Rosen, Peder Wallenberg och Carl Fredrik Reuterswärd.

Även om själva skolgången är gratis för svenska elever tillkommer en saftig internatavgift. För närvarande kostar det 285 000 kronor per läsår att bo på skolan.

Många av de prominenta elverna har förstås fått värdefulla nätverk under sina år på Lundsberg och byggt relationer som sedan hjälpt dem genom livet och karriärerna. Men skolan har också fått hård kritik under åren för allt från missförhållanden till pennalism och "kamratuppfostran".

Nollningarna har varit särskilt omtalade – 2013 kom det ut att två tonårspojkar blivit brända på ryggarna med strykjärn under en sådan aktivitet. Det, tillsammans med rad andra incidenter som rapporterats, ledde till att Skolinspektionen gav Lundsberg ett tillfälligt verksamhetsförbud. I samma veva sparkades skolans rektor och senare under hösten hävdes verksamhetsförbudet och utbildningen kunde fortgå.

Annons

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine läste både vid Enskilda Gymnasiet i Stockholm. Det är inte heller någon dålig plats för den som vill skapa sig ett starkt nätverk – bland de tidigare eleverna märks H&M-vd:n Karl-Johan Persson, Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra, supermodellen Elsa Hosk och artisten Magnus Uggla.

Annons