Okända svenskan Louise blir prinsessa i Malaysia

prins i Malaysia och sin svenska fru

Svenska kvinnan Sofie Louise Johansson blir prinsessan i Malaysia. Vi reder ut hela historien om henne och det stundande äktenskapet.

Det låter som en riktig askungesaga. Den svenska tjejen Sofie Louise Johansson, 33 år från Östergötland, ska snart gifta sig med prins Tengku Muhammad Faiz Petra, 45, från Kelantan-provinsen i Malaysia. Han har också titeln kronprins och är den yngre brodern till landets forne kung Sultan Mohammed V. En kung som nyligen klev av tronen efter sitt giftemål med ryska skönhetsmissen Oksana.

exkungen av Malaysia, kung Sultan Mohammed V

Sultan Mohammed V, tidigare kung av Malaysia.

I Malaysia får kungen regera i en femårsperiod innan rollen som regent går över till en annan region i landet och man då också kröner en ny kung. Och nu är det alltså dags för en ny kröning, där denna okända svenska spelar en huvudroll.

Sofie och prinsen lärde känna varandra under deras studier utomlands. Kronprinsen, som har doktorerat i antikens historia, har studerat historia i London och litteratur samt italienska i Florens.

Den blivande prinsessan är uppvuxen i området runt Linköping. Hon gick barn- och fritidsprogrammet under sin gymnasietid och efter studenten lämnade Louise Sverige för att resa över till England för att jobba som au pair.

En nära släkting säger till Expressen att familjen givetvis kommer att närvara vid bröllopet, men vill inte kommentera saken närmare.

Bröllopet ska äga rum i Kelantan under fredagen den 19 april och runt 300 gäster väntas till vigseln,skriver tidningar i Malaysia.

Det kommer också att bli ett relativt småskaligt bröllop med bara lokala kungligheter och vänner till prinsen skriver tidningen CNA.

– Hans höghet hoppas på folkets böner om att äktenskapet kommer att gå smidigt, säger ceremonichefen på slottet Mohamed Faziharudean.

Ceremonichefen berättar också att vigseln kommer att ske bakom stängda dörrar på slottet Kelantan Castle (ni kan kika in i slottet här) och det kommer bli en “moderat storlek” på festligheterna:

– Efter vigseln och den kungliga banketten kommer kanske hennes höghet att följa med på en tillställning med folket för att introducera sin fru, som han har känt en längre tid.

Vi får också veta att brudparet inte vill ha några bröllopspresenter, de vill istället att man skänker pengar till välgörenhet. På bilden ovan ser vi prinsen som ska gifta sig med svenskan.

Läs mer

Efter skandalen – malaysiska kungen kliver av tronen

Prins Charles och Camilla på kontroversiellt besök

Foto Curtesy of Kelantan Palace