Olle och Eva Westling hemlighöll sjukdomen för nästan alla vänner

Många visste... men kommenterade aldrig sjukdomen. Andra är mycket förvånade. En granne till Eva och Olle Westling i Ockelbo säger: "Jag hade ingen aning om att Daniel var sjuk.". Vår reporter har pratat med flera Ockelbo-bor, chockade eller inte, alla hälsar de: Krya på dig, Daniel!

Invånarna i Ockelbo är mycket lojala och har genom åren haft munkaveln på, när nyfikna reportrar vill veta mer om bygdens son. Men efter Victorias och Daniels förlovning vågar invånarna visa sin glädje och stolthet.

– Nu är Ockelbo-borna mer öppna och kan berätta vad man tycker om Daniel, men fortfarande lämnar man inte ut några detaljer, sade Ockelbos kommunalråd Magnus Jonsson till Svensk Damtidning nyligen.

I dag är invånarna återigen rädda att säga för mycket. Det märks tydligt att Daniel Westlings njursjukdom inte är någon stor nyhet för en del. Det har man vetat om sedan länge.

– För oss som bor här är det ingen stor sak. Det är sån´t som händer.

Medfödd sjukdom

– Jag har inte hört några reaktioner från tidningsrummet i dag, berättar Ockelbos bibliotekarie.

På Ockelbo Spa, som är beläget på den butiksgatan i byn, säger hudterapeuten Sofia Göthe:

– En njursjukdom är ofta medfödd så det har ju inget med om man lever ett hälsosamt liv eller inte.

Daniels sjukdom förklarar mycket. Han har varit mycket försiktig med att ge intervjuer. Kanske har det haft att göra med att han inte har velat berätta om sjukdomen. Dessutom har många i kungabarnens festglada vänkrets ifrågasatt Daniels måttliga drickande och har ibland anklagats för att vara lite väl helylle och tråkig. Men är man njursjuk är alkohol ännu skadligare än för en frisk person.

Grannen är jätteförvånad

Andra Ockelbo-bor är mycket förvånade över att familjen Westling levt med denna stora hemlighet under så många år.

Stina Sahlén, som driver Ockelbo Ost bor ett stenkast från familjen Westling:

– Jag hade ingen aning om att Daniel var sjuk. Vad tråkigt. Man får hoppas att allt går bra.

– Det kom helt överraskande. Jag hade absolut ingen aning att Daniel var sjuk. Jag har aldrig märkt något och Daniel har inte nämnt ett ord om sjukdomen, säger Mia Lindblom som driver företaget Ockelbo Adventures. Hon och hennes man, Emil, har träffat Daniel Westling många gånger under åren och de tränade på samma gym som han i Ockelbo.

Foto: All Over Press