Orden avslöjar sanningen – om kungens abdikation

Kronprinsessan Victoria kung carl gustaf kungen

Henrik Montgomery
Det har viskats om en eventuell abdikation för kungen de kommande åren, men Herman Lindqvist förklarar varför det aldrig kommer ske.
Slå på ljud

Under tiden med coronapandemin har vi fått se kronprinsessan Victoria kliva fram och ta ett stort ansvar som representant för kungahuset. Nu har hovet hunnit anpassa sig en del och kungen är tillbaka på vissa uppdrag, men om det någon gång har varit någon tvekan om vem som är nummer två i ansvarskedjan är den borta nu.

Herman Lindqvist ger besked – kommer kungen abdikera?

Enligt Herman Lindqvist är detta bara ett av många steg som tagits de senare åren i processen mot att förbereda Victoria för den kommande rollen som drottning av Sverige.

Herman Lindqvist.

SUVAD MRKONJIC FOTOGRAFISKA AB

– Det är tydligt och det är ju ett idealiskt tillfälle för det att ta över mer och mer eftersom hon måste göra det. Den här funktionen, att ta över, har ju pågått i flera år redan så det är en process där hon säkert kommer ta över mer och mer och kungen glider mer och mer i bakgrunden, säger Herman.

Finns det en chans att kungen kommer abdikera till förmån för Victoria?

– Rent juridiskt kan han göra det om han vill, men han kommer aldrig göra det. Det sitter så i blodet på honom och hela familjen Bernadotte att man sitter kvar tills man bärs ut. Det är bara Oscar I som var tvungen av hälsoskäl och hans son Carl den femtonde tog över när hans far var levande men det är enda gången.

De flesta har ju varit någorlunda pigga och har fungerat ända till slutet, det är inte som att de behövt ha en vårdare med sig.