Orden från kungen – avslöjar det svåra beslutet

kungen stenhammar

TT
Kungen har fått ta ställning i sin hjärtefråga.
Här är kungens paradis: Stenhammar
Slå på ljud

En av kungens stora hjärtefrågor som representant för Sverige är att bevara en av landets absolut viktigaste resurser, nämligen skogen. I dessa tider är det kanske ännu viktigare att stå upp för det vi tror på, och det märktes tydligt att kungen alltid kommer vara på "skogens sida" i debatten under onsdagen då kungahuset lade upp ett inlägg av högst personlig art på Instagram.

Kungen och Silvia har ju återigen förflyttat sig till sitt älskade Stenhammar, där kungen kan ströva fritt i naturen med sin jakthund Brandie. Det är under en sådan tur han blivit fotad till inlägget som lagts ut, och meddelandet med hans egna ord lyder:

”Jag sitter här på Stenhammar och ser ut över den sörmländska skogen, och tänker på hur viktig skogen är för vårt land. Faktum är ju, att det är inkomsterna från den som har byggt upp Sveriges välstånd. Och gör så fortfarande, med en årlig export värd 150 miljarder kronor. Samtidigt spelar växande skog en nyckelroll i att bromsa och motverka globala klimatförändringar. Bara här i Sverige binder den över 140 miljoner ton koldioxid varje år.”

kungen brandie stenhammar

Kungen överser avverkningen av granar på Stenhammars ägor.

Kungl. Hovstaterna

Så löd nämligen kungens ord under det digitala invigningstalet av Skogens dag, där bland annat skogens roll i det svenska samhället diskuterades.

Kungens svåra beslut på Stenhammar

Vidare förklarar kungahuset bilden något närmre, och det finns en tuff historia bakom.

”Den första bilden i inlägget är tagen vid ett besök på ett skogsskifte på Stenhammar, där avverkning pågår efter angrepp av granbarkborre. I handen håller Kungen en käpp med ett yxhuvud som handtag. Käppen skänktes till kung Gustaf VI Adolf av Scouterna i Stockholm år 1957, till minne av 100-årsdagen av scoutrörelsens grundare Robert Baden Powells födelse.”

Kungen får alltså se delar av sin älskade skog försvinna för att rädda de återstående träden från den lömska granbarkborren, någon som säkerligen smärtar men trots allt är nödvändigt om resten av skogen ska överleva!