Orden om Daniel inifrån kyrkan

Prins Daniel fällde tårar under Ari Behns dotters tal.

Prins Daniel representerade det svenska kungahuset på Ari Behns begravning.Nu har den sörjande familjen skickat en hälsning till prinsen.

Ari Behns bortgång utlöste nationssorg i Norge. Sorgen nådde sin kulmen med Behns begravning den 3 januari, när landet tog farväl av författaren och prinsessan Märtha Louises exmake i en proppfull Oslo Domkyrka.

Sex stycken ur det norska kungahuset fanns på plats: Kung Harald, drottning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit, prinsessan Märtha Louise och prinsessan Astrid.

Familjens hälsning till Daniel

Den svenska kronan var representerad av prins Daniel. Kronprinsessan Victoria tvingades tacka nej på grund av prinsessan Estelles skidolycka i Alperna – men hon fanns på plats i anden. Daniel och Victoria hade nämligen skickat en gemensam blomkrans, en bukett med rosor med gula och blåa band.

Svensk Dam har varit i kontakt med Geir Håkansund, Ari Behns manager och hans efterlevandes talesperson. Han skickar en hälsning till prins Daniel från familjen, som var rörda över att den svenske prinsen reste till Oslo för att närvara vid avskedet till Ari.

– Det är helt rätt att säga att det betydde mycket för familjen att prins Daniel var där, säger Håkansund.

– Familjen var tacksamma gentemot alla som deltog i begravningen, även prins Daniel.

Daniel gick bredvid nederländska prinsessan Petra Laurentien Brinkhorst in i Oslo Domkyrka. Människor som träffade honom på ceremonin vittnar om att Daniel betedde sig väldigt sympatiskt under begravningen.

Grät under dotterns tal

På tv-bilderna från avskedet kunde man se att talet som hölls av Maud Angelica Behn, Ari Behns 16-åriga dotter, berörde Daniel på djupet. Han fick flera gånger ta av sina glasögon för att torka bort tårarna.

Maud grät själv öppet under talet – som inleddes med att hon placerade en tavla ovanpå kistan, ett porträtt av Behn som hon ritat själv.

– Jag skulle ge den här tavlan till dig i julklapp. Jag var så spänd på att få se sin reaktion, sa Maud Angelica.

– Vi skulle fira jul och jag gladde mig så att få se dig igen. Nu får jag aldrig se ditt leende igen och dina snälla ögon.

– Det krossar mitt hjärta att jag aldrig fick ge dig tavlan. Du var mer begeistrad över min konst än någon annan.