Orden om drottning Silvia – tvärvänder i frågan

drottning silvia

TT

En tidigare motståndare till kungahuset gör en helomvändning, och hyllar drottningen för hennes hårda arbete.

Det fanns en tid då det svenska kungahuset jobbade i motvind, med krafter från både vänstern och liberaler som ställt sig spektiska och kritiserat monarkin.

Därför var det överraskande när Expressen liberala ledarsida officiellt utropade sig själva som supportrar av monarkin istället för motståndare till den, via en text av den högprofilerade ledarskribenten Anna Dahlberg.

I sin text hyllar hon kungens arbetsmoral, en arbetsmoral som går igen i flera led av demokratin och framför allt hos de allra viktigaste frontfigurerna, kungaparet själva samt kronprinsessan Victoria med familj.

Särskilt kungen och Silvia hyllas i texten, som outtröttligt fortsätter jobba för att representera och marknadsföra Sverige på hemmaplan och i världen.

Kungen och Silvia har arbetat hårt för landet Sverige i snart ett halvt sekel, och de visar inge tecken på att tröttna än. Kungen var bara 27 år när han tog över tronen efter sin farfar, lika gammal som Elizabeth när hon blev regent över Storbritannien.

JAN COLLSI / TT

”De flesta andra hade nog velat trappa ner och dra sig tillbaka efter ett så långt arbetsliv. Men inte kungen eller för den delen drottning Silvia. De fortsätter att arbeta för Sveriges räkning vecka in och vecka ut.” skriver Anna Dahlberg i sin text.

Kontakter inom UD bekräftar: Kungen och Silvia är viktiga

Hon har förhört sig om kungafamiljen bland sina kontakter på utrikesdepartementet, och den samlade bilden är övervägande positiv, enligt Anna.

”Kungen, drottningen och kronprinsessparet sliter stenhårt. Programmen under deras utlandsresor är fyllda från morgon till kväll, och till skillnad från en och annan minister har de inga fasoner för sig. De är hyggliga människor, som står i Sveriges tjänst utan att knota.”

”Med deras hjälp öppnas dörrar som annars hade förblivit stängda, bland annat för svenska exportföretag, men också för tjänstemän och ministrar. De säljer så att säga både svenska varor och värderingar.” fortsätter hon.