Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Orden om Frederik väcker frågor – ertappas mitt i sändning

20 maj, 2024, 10:00 
Orden om kung Frederik väcker frågor.
Annons
Margrethe abdikerar – Frederik blir kung: 5 saker som händer nuBrand logo
Margrethe abdikerar – Frederik blir kung: 5 saker som händer nu

Drottning Margrethe inledde sitt traditionsenliga nyårstal med att chocka det danska folket och den kungliga världen. Efter alla år som regent hade hon bestämt sig för att lämna över stafettpinnen till sin son Frederik och göra honom till kung.

Två veckor senare var det dags. Då stod kung Frederik och drottning Mary på slottsbalkongen, vinkade till folket nedanför och söp in känslan av att vara Danmarks nya kungapar.

Sedan dess har de anpassat sig till sitt nya liv, avverkat sina första statsbesök som kung och drottning, och sett till att sätta sin egen prägel på den roll som tidigare tillhörde Margrethe.

Annons
Kung Frederik och drottning Mary
Kung Frederik och drottning Mary.SplashNews.com

Orden i tv väcker frågor

Samtidigt väcks nu en del frågetecken om folk redan visste om Margrethes abdikering. När andra säsongen av den den danska serien ”Orkestre” sände ett avsnitt benämndes Frederik som ”Kung Frederik”.

Serien spelades in långt innan tronskiftet, vilket fått många att undra om produktionen fått vetskap om Margrethes beslut långt före alla andra – eller om det rörde sig om en så kallad redigering i klippningen.

Går ut med sanningen

Morten Egholm, exekutiv producent på DR, säger till danska Billed-bladet att det finns en naturlig förklaring till att repliken ”Kung Frederik” yttras i serien, trots att den spelats in lång innan tronskiftet.

Annons

– Inspelningarna till ”Orkestre” ägde rum innan drottningen tillkännagav sin abdikation – så vi bestämde oss för att ändra repliken i efterproduktionen, eftersom vi tycker att den borde ha rätt titel, säger han och fortsätter:

– Det innebar att Neel Rønholt (skådespelaren reds anm.), i efterbearbetningen av soundtracket, fick byta ut sin replik till ”Kung Frederik”, i stället för ”Kronprinsen”.

Kung Frederik
Kung Frederik.SplashNews.com

Foto: TT

Annons