Orden om Mette-Marit – efter frånvaron

kronprinsessan mette-marit

TT
Mette-Marit har inte synts till i det norska hovet på ett bra tag, nu får vi en förklaring.

Kronprinsessan Mette-Marit har en tuff period bakom sig med en kamp mot henne kroniska sjukdom lungfibros. Det har varit extra hög press under hösten då kung Harald har dragits med akuta hälsoproblem vilket lett till att kronprins Haakon fått kliva in i hans ställe, men då fått göra de flesta uppdrag själv eller tillsammans med drottning Sonja.

Orden om Mette-Marit – efter frånvaron

Harald har återigen tagit sig igenom en kritisk tid, men pressen på Mette-Marit lär inte minska i framtiden. Inom det norska hovet är kungafamiljen nedbantat till att bara innehålla kungaparet, kronprinsparet och deras äldsta dotter Ingrid Alexandra, vilket innebär att när det kommer till representation finns det bara de fem att välja på. Märtha Louise har valt att avsäga sig sitt kungliga ansvar och ingår därför inte i kungahuset utan endast kungafamiljen, samma sak gäller för Haakon och Mette-Marits yngsta son Sverre-Magnus.

mette-marit kronprinsessan

Mette-Marit gör bara ett fåtal utvalda uppdrag, och hon måste kunna ställa in om hon mår dåligt.

TT

– Det har hela tiden var upplagt så att han ska få välja själva i möjligaste mån vad han vill göra i livet. Men så kom den stora motgången, och det är Mette-Marits hälsa. Hon har ju sin kroniska lungfibros som gör att hon blir utmattad, säger norska historikern Trond Norén Isaksen till Tv2.

Mette-Marits tillstånd innebär en viss begränsning för kungahuset, då de måste kunna vara säkra på att det går att ställa in i sista minuten om kronprinsessan inte mår bra just den dagen.

– Hennes uppdrag har alltid varit tillsammans med kronprinsen så att han kan kliva in ifall hon måste kasta in handduken i sista minuten, säger Trond.

Diagnosticerades för två år sedan

För två år sedan kom beskedet från det norska hovet. Kronprinsessan Mette-Marit hade då själv precis fått höra att hon lider av en kronisk sjukdom: en ovanlig variant av sjukdomen lungfibros. Redan där förändrades hennes och hela familjens liv för alltid, då sjukdomen innebär att hon alltid måste vara noga med sin hälsa.

Haakon vikarierade för sin pappa under en period under hösten, ibland var Mette-Marit vid hans sida, ibland inte. Det är helt enligt plan för det norska hovet, som har en utarbetad strategi om hur de ska sköta Mette-Marits schema – och det är helt baserat på kronprinsessans dagsform.

– Meddelandet om att kronprinsessan ska vara med kommer alltid samma dag nuförtiden. På grund av sin hälsosituation är det bättre att överraska än att hela tiden lämna återbud, säger Anders Johan Stavseng.