Orden om Victorias framtid – avslöjar unika situationen

Claudio Bresciani / TT
De svenska drottningarna har alltid stått i skuggan av männen, men vi står nu inför en lång period av drottningar som regenter i form av Victoria och Estelle. Historikern Karin Tegenborg Falkdalen berättar vad vi har att förvänta oss.

När det pratas svensk historia och framför allt monarkins historia är det oftast fokus på kungarna vi haft i Sverige genom åren. Men historikern och författaren Karin Tegenborg Falkdalen menar att drottningarna har haft större betydelse än vad vi kanske först tror. En betydelse som inte kommer avta i framtiden, då vi blickar fram mot en tid då Sveriges statschef kommer vara en kvinna.

Det är inte första gången det hänt. I historieböckerna hittar vi drottning Kristina, som Karin menar uppfostrades som kung och fick en helt annan utbildning än det som trditionellt gällde för en prinsessa, säger hon i en intervju med Aftonbladet. Kristina passar knappast in bland de andra drottningarna vi haft genom historien, och det gör inte heller vår nuvarande kronprinsessa.

– De har ju varit måna om att skola in henne i rollen från barnsben så att hon är välutbildad och har en bred grund att stå på, säger Karin Tegenborg Falkdalen till Aftonbladet.

Carl Philip föddes faktiskt som kronprins, men efter en grundlagsändring stod det klart att det blir det äldsta barnet som ärver tronen i fortsättningen – oavsett kön.

Patrik Österberg/TT

Victoria förlorade statusen som kronprinsessa

Victoria föddes som tronarvinge men under ungefär ett år var det istället lillebror Carl Philip som var först i successionsordningen. Det krävdes nämligen att riksdagen klubbade igenom en ny grundlag, vilket måste ske två gånger med mellanliggande val. 1980 gick ändringen till full kognatisk tronföljd igenom och sedan dess ärver äldsta barnet tronen, oavsett kön. Victoria är och har alltid varit Sveriges blivande drottning och i praktiken gäller detsamma för prinsessan Estelle, även om det ligger betydligt längre fram i tiden.

Hela sitt liv har Victoria förberetts på uppgiften att bli drottning!

Pontus Lundahl/TT

– Symboliskt kan det ju betyda en del att hon är en kvinna som ska ta över en roll som är väldigt manligt kodad – och sen har hon ju dottern Estelle som kommer efter henne. Det blir ju två drottningar på varandra. Det ger en modernare prägel till monarkin som institution på ett symboliskt plan, tror jag.

Vad som än händer och när det än sker är vi säkra på att Victoria är redo att axla det nya ansvaret, hur tungt det än må vara!