Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Orden som Silvia inte vill höra – hånad inför alla!

01 jul, 2022, 14:50 
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf XVI

Drottning Silvia hånas nu offentligt för sin accent!

Annons
Drottning Silvia genom tidernaBrand logo
Drottning Silvia genom tiderna

Många tycker att drottning Silvias sätt att uttrycka sig är charmigt. Den tyska accenten är en del av hennes personlighet och den lite annorlunda dialekten gör henne unik.

Silvia är själv medveten om att den tyska klangen ofta kommer fram när hon talar. I sin bok "Drottning Silvia" har hon tidigare berättat om orsaken bakom accenten.

”Många undrar varför jag fortfarande har accent när jag talar svenska. Jag förstår vad de menar. Man får dock tänka på att när jag kom till Sverige så var jag redan trettiotvå år och talade sex språk. Då är det svårt att börja med ett nytt", skrev Silvia då.

Hånas av Fredrik Wikingsson och Filip Hammar

Men alla är inte lika charmade av drottningens accent, trots att hon tidigare förklarat varför hon bryter på tyska. Nu hånas hon öppet i Filip Hammars och Fredrik Wikingssons podcast.

Annons

– Det är ändå jävligt imponerande av henne att prata så dålig svenska som hon gör efter 50 år. Nu hör jag inte henne prata jämt, så är det, men man undrar nästan om det är någon grej. Jag fattar inte, säger Filip Hammar.

– Kan det vara så att hon 1978 pratade exakt lika bra svenska som hon gör i dag? Utvecklingskurvan är liksom absolut noll, fortsätter Fredrik Wikingsson.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson
Programledarduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson hånar drottning Silvia.

”Tycker hon får oförtjänt mycket skit”

Drottning Silvia blir nog inte särskilt glad när hon får höra programledarduons hån! Men hon kan i alla fall glädjas åt att språklärarna och författarna Emil Molander och Sofi Tegsveden Deveaux tidigare berömt henne för hennes svenska.

Även om bokstaven ”t” vittnar om att hon har tyska som förstaspråk, anser språkvetarna att hon endast har en liten brytning och att hon inte låter ”jättetysk”.

– Hon är en avancerad talare på svenska. Hon har jättestort ordförråd, kan tala flytande och uttrycka sig, sa Emil Molander och fortsatte:

– Jag tycker att hon får oförtjänt mycket skit. Jag tycker att hennes svenska är tillräckligt bra för det hon håller på med. Det funkar. Man kan finslipa på små saker, men det kan man alltid.

Drottning Silvia
Drottning Silvia.

Foto: TT

Annons