Orden som totalförbjudits inför kungens besök i Luleå – det får de inte säga

30 mar, 2023, 09:00 

Kungen kommer till Luleå – men en sak får välkomstkommittén absolut inte ta i sin mun.

Annons

Kungen kommer att vara på resande fot under stora delar av 2023. Vår monark har dragit i gång en länsturné för att fira sina 50 år på tronen – och i dag är det Norrbottens tur.

Hovet bekräftar: Drottning Silvia sjuk – ställer in
Hovet bekräftar: Drottning Silvia sjuk – ställer in

I början var planen att även drottning Silvia skulle följa med på besöket, men hon insjuknade och fick lämna återbud. Det innebär att planerna fått göras om något – och då ska man veta att hela torsdagen är minutiöst planerad på förhand.

Kungen på besök i Luleå – detta får ingen säga

Recept.se Nyhetsbrev
Kungen
Kungen kommer till snöiga Luleå!

Malin Andersson från länsstyrelsen i Norrbotten har arbetat med förberedelserna inför kungens besök sedan september. Hon uppskattar att besöket har upptagit ungefär 75 procent av hennes arbetstid.

Annons

Det kanske låter övermaga – men när det gäller kungen får inget lämnas åt slumpen!

– Vi pratar med Hovet flera gånger i veckan. Idag har de ringt och frågat om vilket väder det är och vilka kläder som behövs. En annan gång ringde de och ville veta det exakta avståndet mellan olika punkter i staden, säger Malin till lokaltidningen NSD.

Och det finns inte tid att slappna av. Bara timmar innan kungen anlände var man tvungen att lägga om den planerade rutten genom Stadsparken som vår statschef skulle färdas enligt.

– Det var för mycket snö där vi hade tänkt, så vi fick ringa till Hovet och föreslå en annan väg som Säpo nu har godkänt, säger Malin.

"Blir inga tekniska pauser"

Länsstyrelsen har ordnat med musik, sång och underhållning inför kungens uppdykande i Luleå. Bland annat ska esteteleverna på en gymnasieklass stå för ett köruppträdande.

Men hur märks det då att det handlar om ett kungligt sammanhang? Jo, även språket anpassas efter högtidligheten i evenemanget. Malin berättar att i schemat skriver man inte ut ordet "toalettbesök". Det har bytts ut mot det mer rumsrena "tekniska pauser".

Annons

– Men själva kommer vi varken hinna dricka, äta eller gå på toaletten imorgon. För oss blir det inga tekniska pauser, säger Malin.

Annons