Oro för Mette-Marit – efter dåliga beskedet från Norge

25 jan, 2021, 17:01 
Kronprinsessan Mette-Marit
När man inte trodde att det kunde bli värre för kroniskt lungsjuka kronprinsessan Mette-Marit – så blev det det.
Annons
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon

Den brittiska coronamutationen har tagit ett järngrepp om Osloområdet, som ju har tvingats stänga ner. Och mitt i detta befinner sig 47-åriga Mette-Marit med sin obotliga lungsjukdom, en ovanlig form av lungfibros.

För nio dagar sedan la hon ut den här stämningsfulla skymningsbilden på sitt Instagramkonto crownprincessmm, och prinsessan Märtha Louises pojkvän Shaman Durek dök snabbt upp i kommentarsfältet:

”Love this ❤️ miss you 😢” skrev han, och den där tåren i ögat blev en signal om att familjen i högsta grad kämpar med läget.

Kronprinsessan Mette-Marit Instagram
Senaste uppdateringen från Mette-Marit.

Bilden är tagen i närheten av det norska kronprinsresidenset Skaugum, där kronprinsessan Mette-Marit har isolerat sig helt. Skagum ligger i Askers kommun, lite drygt två mil sydväst om Oslo, vilket inte är i coronasmittans värsta epicentrum, men ändå tillräckligt nära för att skapa stor oro. Och med en sjuttonåring (prinsessan Ingrid Alexandra) och en femtonåring (prins Sverre Magnus) i familjen är det förstås svårt för Mette-Marit att skydda sig helt.

Kronprinsessan Mette-Marit Skaugum
Mette-Marit hemma i vardagsrummet på Skaugum.

Men den norska kungafamiljen gör samtidigt allt de kan för att inte utsätta Mette-Marit risk, och hon verkar ändå vara vid gott mod. Hon ska – såvitt känt – inte vara vaccinerad, men den norska hälsoministern Bent Høie (H) sa så här i samband med regeringens pressträff:

Annons

– Kungaparet har fått vaccinet utifrån sina roller. Vi har medlemmar av kungafamiljen som är i en högriskgrupp, bland annat utifrån sin ålder. Detta är regeringens beslut.

Tidigare i dag gick norska hovet också ut beskedet att det är ett nytt uppdrag som väntar på Norges kronprinsessa, som ju annars har synts mycket sparsamt i offentligheten sedan hon för drygt två år sedan fick sin sjukdomsdiagnos: På onsdag ska Mette-Marit och kronprins Haakon ha samtal med patienter och sjukvårdspersonal vid ett rehabsjukhus i Oslotrakten om vägen tillbaka efter Covid-19.

Har du koll på norska tronföljden?
Har du koll på norska tronföljden?

Kronprinsessan Mette-Marits sjukdom

Detta är lungfibros:

• Lungfibros är en kronisk sjukdom som bryter ner lungvävnaden, vilket leder till minskad syresättning i lungblåsorna (alveolerna) och på sikt sviktande andningsfunktion.

• Torrhosta, andfåddhet, trötthet och viktnedgång är vanliga symtom.

• Idag finns inget botemedel. Behandlingen går ut på att bromsa sjukdomsförloppet och förbättra livskvaliteten. Lungtransplantation kan ge patienterna ett längre liv.

Annons

Källa: HjärtLung.se

Foto: TT.

Annons