Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oro för Mette-Marit – efter hälsobeskedet

27 jun, 2022, 17:00 

Det här vill man helst inte höra...

Annons
Första bilderna på Madeleine i Sverige • Oscars kungliga debut utomlands • Sanningen bakom Nicolas frånvaro – 3 kungliga snackisar från vecka 24!Brand logo
Första bilderna på Madeleine i Sverige • Oscars kungliga debut utomlands • Sanningen bakom Nicolas frånvaro – 3 kungliga snackisar från vecka 24!

Norges kronprinsessa Mette-Marit har det inte lätt. För snart fyra år sedan diagnostiserades hon med den dolda och allvarliga lungsjukdomen lungfibros.

Ett läkarbesked som förändrat hennes liv.

Trots det håller hon humör uppe, och dyker upp på kungliga tillställningar och uppdrag så gott hon bara kan. Men nu kommer det nya uppgifter om maken kronprins Haakon som väcker en oro för prinsessan.

Norska hovets besked

Lungfibros är som sagt en kronisk och allvarlig sjukdom som den norska kronprinsessan lider av. Det innebär att ärrvävnad bildas i och mellan de små lungblåsorna och gör lungorna stela. Vanliga symptom för någon som drabbats av sjukdomen är bland annat andfåddhet, torrhosta, trötthet och viktnedgång.

Det är alltså inte konstigt att Mette-Marit då och då måste avstå från olika uppdrag för att vila, som när hon och Haakon var på officiellt besök i Sverige för ett litet tag sedan.

– Under 2018 diagnostiserades kronprinsessan med en kronisk lungsjukdom. Kronprinsessan har därför vissa gånger ett lite kortare program med hänsyn till hälsan, säger Guri Varpe, kommunikationschef på det norska hovet till Svensk Dam.

Annons

Den vanligaste varianten av sjukdomen, idiopatisk lungfibros, hade tidigare en rapporterad medianöverlevnad på 3-5 år. Som tur är har behandlingarna utvecklats och kan sannolikt förbättra prognosen.

Enligt Hjärt- och lungfonden finns det individer som lever 10 år efter diagnos och ännu längre med lungtransplantation.

Oroande uppgifterna om Haakon

När coronapandemin spred sig över världen var oron stor för Mette-Marit. Eftersom hon är kroniskt sjuk är hon också i riskgrupp, och en covidinfektion hade kunnat slå hårdare mot henne än gemene man.

I slutet av december förra året fick Mette-Marit ställa in sin närvaro på Nobelfesten på grund av en förkylning, men hon testade som tur är negativt för covid-19.

Därför är uppgifterna om att hennes make kronprins Haakon nu insjuknat i covid-19 oroande. Det var det norska hovet som gick ut med uppgifterna under söndagen, och beskriver Haakons symptom som lätta.

Det finns ännu inga uppgifter om huruvida Mette-Marit har insjuknat. Under gårdagen befann hon sig på en minnesgudstjänst för de offer som avled efter skjutningen i Oslo. Dagen dessförinnan befann hon sig på brottsplatsen, då tillsammans med maken Haakon.

Mette-Marit under söndagen för att hedra offren efter masskjutningen i Oslo.

Foto: TT

Annons