Oro för Mette-Marit – endast ett uppdrag inplanerat

Senaste nytt om kronprinsessan Mette-Marit bjuder både på oro och glädje. Det är sjukdomen som gör att hon har dragit sig tillbaka från det kungliga strålkastarljuset.

Efter sjukdomsbeskedet i höstas har kronprinsessan Mette-Marit tagit ett steg tillbaka och tomrummet efter henne är stort. Senast vi såg henne i ett officiellt sammanhang var på juldagen, när hon närvarade under julgudstjänsten tillsammans med sin Haakon och barnen Ingrid Alexandra, 15, och Sverre Magnus, 13.

Mette-Marit och familjen vid julgudstjänsten i Holmenkollen.

Mette-Marit och familjen vid julgudstjänsten i Holmenkollen.

Just nu är hennes kalender näst intill tom, i dagsläget har hon endast ett uppdrag inplanerat.

– Kronprinsessan Mette-Marit har inte haft några officiella uppdrag i år, men senast i december såg vi henne ganska mycket, säger Caroline Vagle som är hovreporter på norska Se och Hör, som också konstaterar att Mette-Marits frånvaro var väntad:

– När hon berättade om sin sjukdom i höstas, motiverade hon själva offentliggörandet med att det kommer att krävas perioder framöver utan officiellt program, antingen i förbindelse med hennes behandlingar eller när sjukdomen är speciellt aktiv. Vi kan därför räkna med att detta är orsaken till att vi inte har sett henne i januari.

Det enda uppdrag vi vet att kronprinsessan Mette-Marit kommer att genomföra framöver äger faktiskt i Sverige. Den sportintresserade kronprinsessan ska heja fram de norska alpinstjärnorna under VM.

– Det är med stor glädje vi ser att hon skall vara med vid Alpina VM i Åre, och extra trevligt är det att hon och kronprinsen får sällskap av sina goda vänner i den svenska kungafamiljen! säger Caroline Vagle, från norska Se och Hör.

Kronprinsessan Mette-Marit

Det var i oktober 2018 som 45-åriga Mette-Marit gick ut och berättade att hon drabbats av lungfibros, en svår och obotlig sjukdom som bryter ner lungvävnaden och leder till minskad syresättning och sviktande andningsfunktion. Beskedet skakade om hela Norge.

Då talade vi med Magnus Sköld, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, som berättade följande om sjukdomen:

– Jag vet inte vilken form av lungfibros som kronprinsessan Mette-Marit har, det finns många former av sjukdomen. Men om man pratar allmänt om den vanligaste och mest studerade formen, (IPF, idiopatisk lungfibros) så är de tydligaste symptomen att man får hosta och blir andfådd. Man märker att man får försämrad kondition och sånt man enkelt gjort tidigare blir plötsligt mycket ansträngande.

Magnus Sköld, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset

Professor Magnus Sköld.

– Från början märks detta bara vid ansträngning, när lungorna får jobba hårdare. Men om sjukdomen ökar blir man andfådd även vid mindre ansträngning och senare kan man även bli andfådd i vila, sa professor Magnus Sköld och berättade vidare:

– IPF är en allvarlig sjukdom, det kan man inte komma ifrån. Andra former av lungfibros är ofta inte så aggressiva och patienterna kan leva ett ganska normalt liv under lång tid. I början märkts det kanske inte så mycket, men med tiden kan exempelvis hostan vara så handikappande att man inte vill vistas ute bland folk på samma sätt som förut. Det kan bidra till att det kan vara besvärligt att exempelvis lyssna på en konsert eller delta i större samlingar.

Läs mer:
Efter plötsliga arbetslösheten – nytt jobb för Mette-Marits son
Mette-Marits lillprins har blivit stor – se nya födelsedagsbilderna!
Nobels fredspris i Norge rörde kronprinsessan Mette-Marit till tårar

Foto: TT