Oro för Silvia efter nya bilderna från utlandsresan – skarpa varningen

17 nov, 2022, 10:11 
Kungaparet befinner sig på resande fot i Jordanien, men nu väcks en oro.
Annons

Idag går kungen och drottningens tre dagar långa resa till Jordanien i mål. Kungaparet har en god relation till sina jordanska motsvarigheter som står som värdar, och av allt att döma har de en trevlig och lärorik resa bakom sig.

Men när kungahuset laddade upp en bild på Instagram på kungen och drottningen på jordansk mark blev några oroliga – och lyfter ett varningens finger.

Säkerhetsrisken

När våra kungligheter åker ut på resor är det en naturlig del av jobbet att besöka flera stopp per dag, och det blir hiskeligt många möten med människor.

Deras jobb är ju att representera Sverige, och det gör man bäst genom att verkligen vara ute och träffa folk.

Men hur fungerar det ur ett säkerhetsperspektiv? Det innebär ju såklart en risk att ständigt vara omringad av människor.

Men det har hovet stenkoll på. Kungafamiljen, och särskilt kungen, drottningen och kronprinsessan har ju ständig bevakning av Säpo. Även om det kanske inte märks, är de alltid nära till hands.

Kronprinsessan Victoria på bröllop i Falsterbo 2005 med en Säpo-vakt
Alltid nära! Här valsade kronprinsessan in på ett bröllop i Falsterbo 2005, och vid sin sida hade hon ingen ny bekantskap, utan en Säpo-vakt!

En del av Säpos jobb är ju att hålla låg profil, så det är inte konstigt att de ibland inte ens märks av alls – förrän de verkligen måste.

Annons

Bilden som väcker oro

Ett sådant här scenario såg vi förmodligen prov på under gårdagen, när kungen och drottningen besökte marknad Al-Hammam på stimmiga gator i Jordanien.

De fick sig en guidad promenad genom hela marknaden som ligger i As-Salt, och självklart riktades stort fokus på de svenska kungligheterna. Ett statsbesök är ju alltid spännande, och en höjdpunkt i landet det gäller.

På bilderna syns kungen och drottningen navigera sig i ett trångt folkhav, och det väckte sannerligen en oro.

Kungen och drottningen på marknad i Jordanien under sitt tre dagar långa statsbesök
Många ville få sig en glimt av vårt kungapar, något som gjorde flera personer oroliga.

"Är det inte lite väl risky för kungen gå på en så trång marknad? Eller är alla på bilden jordanska livvakter?" Kommenterar en person som snabbt får medhåll:

"Exakt tänker precis detsamma?"

"Ser helt livsfarligt ut"

Annons

Att alla på bilden är jordanska livvakter är nog inte särskilt troligt, men man kan lugnt försäkra sig om att hovet och skickliga Säpo har full koll på sitt jobb – att skydda våra kungligheter.

Kungen och drottningen under sitt statsbesök i Jordanien, här på en marknad,
Dagens huvudpersoner – kungen och drottningen!

Foto: TT

Annons