Oro och sorg efter beskedet till Victoria och Daniel

Victoriadagen 2019 kronprinsessan victoria

Hur ska det gå för kungafamiljens älsklingsö? Folkfesten på Öland har redan fryst inne, och kanske måste Victoriadagen firas utan Victoria.

 

Det är inte ens säkert att kronprinsesan Victoria kan vara med på sitt eget födelsedagsfirande. Avgörandet ligger helt i Folkhälsomyndighetens händer, och i det besked om inrikes resor som hela svenska folket just nu otåligt väntar på.

Victoria Daniel Oscar och Estelle

Blir det ingen Ölandssommar för kronprinsessfamiljen?

Victoriadagen 2020: Bakslaget för Victoria – och Öland

Men redan nu står det klart att förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer blir kvar över kronprinsessans födelsedag. Och de inställda festligheterna i samband med Victoriadagen är ett hårt slag mot Borgholm.

– Ja, Victoriadagen, eller Victoriadagarna som det heter numera, har ju varit ett flaggskepp för oss i många år, säger Ölands turistchef Johan Göransson till Svensk Dam.

– Vi har en väldigt fin relation till kungafamiljen och detta är ju lite av Ölands nationaldag, så det är klart att det betyder mycket för oss.

Kronprinsessan Victoria i Räpplingedräkten

Måste Räpplingedräkten hänga kvar i garderoben i år?

Och vad innebär den här inställda folkfesten för Öland i stort?

– Det är klart det är olyckligt, och väldigt tråkigt. Men det är ändå förståeligt. Vi har alla ett ansvar i att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och nu väntar vi på rekommendationerna kring inrikes resor som ska komma i veckan, säger turistchefen Johan Göransson.

– Och vi försöker ställa om, och inte bara ställa in. Arrangörerna bakom Victoriadagarna är väldigt kreativa och hittar andra lösningar.

Alla kommer i alla fall att kunna se Victoriakonserten, den sänds som vanligt på kronprinsessans födelsedag den 14 juli och sändningen börjar klockan 21.00 i SVT1.

Victoria firas med Victoriakonserten som sänds i SVT.

Planen har varit att sända konserten från Borgholms slottsruin.

– Det är jättetråkigt att inte kunna ge kronprinsessan en publik hyllning i år, men just nu känns det inte ansvarsfullt att genomföra en konsert med tusentals människor i publiken, säger Stephan Rimér, ansvarig för Victoriadagarna.

– I år får vi satsa allt på att göra ett så bra tv-program som möjligt. Vi återkommer med detaljer om programmets utformning, som jag tror och hoppas kommer att uppskattas av både kronprinsessan och tv-publiken.

Stephan Rimér, ansvarig för Victoriadagarna.

Stephan Rimér, ansvarig för Victoriadagarna.

Foto: TT, Victoriadagarna.