Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oron för drottning Elizabeth – efter bilderna

15 jun, 2020, 21:00 
Drottningen är i högsta grad en riskgrupp för coronaviruset – men nu har hon brutit sin karantän för första gången.
Annons
Se hela drottning Elizabeths gripande tal till nationenBrand logo
Se hela drottning Elizabeths gripande tal till nationen

Trots att drottning Elizabeth fyller år i april firas hennes födelsedag traditionsenligt i juni med paraden Trooping the Colour. I normala fall hålls den på The Mall på väg mot Buckingham Palace, men i år fick det bli en anpassad ceremoni utanför slottet Windsor på grund av coronapandemin.

Drottningen själv gjorde sitt första offentliga framträdande sedan Storbritannien gick in i karantän tidigare i våras när den gick av stapeln under lördagen den 13 juni, och alla medel togs till för att säkerställa att drottningen inte riskerades att smittas av corona.

Anpassat efter coronapandemin

Hela ceremonin hölls inom slottet i Windsors område, och således fanns det ingen möjlighet för allmänheten att se vad som pågick innanför murarna. De hade istället aktivt avråtts från att ta sig till Windsor och titta på paraden, allt för att hålla ner mängden människor och därmed smittorisken. Paraden tv-sändes istället för att det brittiska folket skulle kunna vara delaktiga i firandet av drottningens födelsedag. Soldaterna hade även övat in en helt ny parad, där de skulle hålla exakt 2,2 meters avstånd till varandra hela tiden.

Drottning Elizabeth II tittar ut över paraden inne på Windsor Castles område. Det måste vara härligt att få komma ut och göra nåt som iallafall liknar det normala!
Drottning Elizabeth II tittar ut över paraden inne på Windsor Castles område. Det måste vara härligt att få komma ut och göra nåt som iallafall liknar det normala!

Drottningen vid god hälsa för sin respektabla ålder, men när det kommer till coronaviruset är hon med sina 94 år i allra högsta grad en riskgrupp. Därtill träffar hon ju dagligen maken Philip, som nyss fyllde 99 år. Oavsett försiktighetsåtgärder är det alltid en risk att bryta sin karantän i dessa tider. Trots att det är fantastiskt att få se drottningen framträda offentligt igen fanns det säkert en och annan som satt med hjärtat i halsgropen när de följde sändningen hemma från tv-sofforna.

Men evenemanget var lyckat, och fram tills att viruset är helt borta får vi hoppas att drottningen och det brittiska kungahuset kan komma på fler sätt att genomföra några av sina traditioner.

Paraden blev något mindre än vanligt, men det var inget som påverkade drottningens humör.
Paraden blev något mindre än vanligt, men det var inget som påverkade drottningens humör.

Foto: TT

Annons