Stora oron för drottning Silvia

Drottning Silvia

Norges drottning Sonja och Spaniens kung Felipe har fått isolera sig efter att ha varit i kontakt med hovanställda som smittats med covid-19 – och nu är oron stor för drottning Silvia.
Silvias kärlekshyllning till kungen – allt fångas på film!
Slå på ljud

I dag fick vi åter se drottning Silvia hålla i en digital invigning, den här gången av Barnahus Jämtland.

– Allra helst hade jag varit på plats för att själv få gå in genom dörren i det nya Barnahuset. Jag hade sett fram emot att mötas i Östersund och tacka er alla som arbetat för att göra detta möjligt, sa drottningen och fortsatte:

– Men nu lever vi i en speciell tid som ställer krav på oss alla att anpassa oss. En tid av stora utmaningar för alla människor. Inte minst för barnen.

Drottning Silvia Invigning Barnahus Jämtland

Drottningen vid den digitala invigningen av Barnahus Jämtland i dag.

LÄS OCKSÅ: Drottning Silvia: ”Så räddar jag relationen med barnbarnen i Miami”

Men även för drottning Silvia har vardagen förändrats radikalt. Hon var ju kvinnan med det minutplanerade schemat, och en mormor och farmor som var tvungen att be sin sekreterare att skriva in barnbarnstiden i kalendern. Ofta visste hon exakt vad hon skulle göra ett visst datum – nästa år. Och hennes försök att ha lediga måndagar gick inget vidare.

Men detta år är ingenting längre som det brukar. Drottning Silvia fyller 77 år om en knapp månad och hon och kungen, som är 74, är tillbaka i sin strikta isolering. Och barnens oro för dem är naturligtvis stor. Både Norges drottning Sonja och Spaniens kung Felipe har tvingats i karantän efter att ha varit i kontakt med hovanställda som bekräftats smittade med Covid-19.

En skillnad från i våras är dock att kungaparet nu är tillbaka på sitt hemmaslott Drottningholm:

Drottning Silvia Kungen Hunden Brandie Drottningholm Drottningholms slott

”På Stenhammar hade vi en vänlig granne som handlade åt oss, men annars var det bara vi två. Jag har aldrig känt mig så mycket 70-plus” sa drottningen i höstas.

– Deras Majestäter Konungen och Drottningen kommer tills vidare, i möjligaste mån, att sköta sina uppdrag på distans från Drottningholms slott, meddelade hovet i förra veckan.

Det betyder att kungaparet i huvudsak kommer att arbeta hemifrån sin 20 rum stora privatvåning. Den ligger i flygeln med den stora runda hörnkupolen, och den sträcker sig också en bit in i själv slottet. Entrén ligger på kortsidan och är insynsskyddad och mycket diskret, jämfört med den officiella och pampiga huvudingången.

Kungaparets privata våning på Drottningholm

Ser du kupolen till vänster? Där ligger den – kungaparets privata våning på Drottningholm.

Drottning Silvias viktiga tal – se det här:

Drottning Silvia och Barnahus Jämtland

Till ett barnahus kommer barn som far illa, som har blivit utsatta för brott i form av våld eller övergrepp och ska utredas, och med Barnahuset slipper barnet att slussas runt mellan olika myndighetslokaler.

Barnahus Jämtland är ett samarbete mellan Åklagarmyndigheten, Polismyndigheten, Region Jämtland Härjedalen och länets åtta kommuner: Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund.

Foto: TT, Victor Ericsson/Kungl. Hovstaterna.

LÄS OCKSÅ: Drottning Silvia tok-hyllas: ”Hon är en stilikon!”

Foto: TT.