Oron för Elizabeth – sjukdomen kan bli allvarlig

Elizabeth fick lägga firandet åt sidan.

Drottning Elizabeth tvingades ställa in ett av sina kungliga uppdrag på grund av sjukdom.Nu är en expert orolig för den så högt älskade regentens framtid.

I fredags stod pressen samlad i ett stort uppbåd utanför slottet Sandringham. Alla väntade på att drottning Elizabeth skulle dyka upp för att ge kunglig glans åt tilldragelsen, ett möte för ett kvinnoinstitut.

Men så kom beskedet: drottning Elizabeth hade blivit sjuk och tvingats ställa in.

Enligt brittiska medier har den 93-åriga drottningen drabbats av en lätt förkylning. Hon kände sig helt enkelt inte kry nog för att närvara vid mötet, trots att hon gjort träffen med kvinnoinstitutet till en årlig tradition.

Drottning Elizabeth sjuk

Drottning Elizabeth under ett officiellt uppdrag.

Nu har läkaren och farmakologen Shamir Patel skickat en varning till Elizabeth. Han tycker att drottningen ska vara försiktig – även om det just nu bara handlar om en lätt förkylning.

– När din kropp är ung och stark kan man lätt bli av med en förkylning, men för en äldre person blir risken större. En vanlig förkylning kan vara mycket längre och kan leda till något allvarligare, säger Shamir till Daily Express.

Shamir uppmanar alla omkring drottningen att ta sjukdomen på allvar och inte avfärda den som något övergående.

– Ju snabbare symptomen behandlas desto bättre, för då kan man undvika komplikationer som lunginflammation, som är en av de tio vanligaste dödsorsakerna bland äldre, säger han.

Gjorde helt rätt som ställde in

Shamir säger också att drottningen gjorde helt rätt som ställde in träffen. Är man 93 år gammal och känner sig krasslig, då är det bäst att inte ta risker i onödan.

Elizabeth har dessutom något av ett mardrömsår bakom sig. Hennes son prins Andrew försatte sig själv i stora skandaler och barnbarnet prins Harry har valt att frigöra sig från kungahuset.

Daily Mail har skrivit att drottningen blev “djupt sårad” över att prinsparet Harry och Meghan skickade ut en kommuniké där man meddelade världen om sitt beslut – utan att först ha pratat med familjens överhuvud om saken.

Foto: TT