Oron för Elizabeths framtid: "Hur ska hon klara det?"

drottning elizabeth

Drottning Elizabeth har fått sätta det kungliga arbetet på paus under coronakrisen. Nu undrar många om hon någonsin kommer att komma tillbaka.

Coronaviruset har förändrat en hel värld och saker som vi, tidigare ansåg, var helt naturliga är i dag omöjliga att genomföra. På grund av smittorisken.

Även det kungliga arbetet har fått genomgå en totalrenovering i pandemins svallvågor. De fysiska mötena men människor och de stora välkomstkommittéerna, på gator och torg, är ett minne blott. Sådana kungliga höjdpunkter är helt enkelt för riskabla. Och många av våra statschefer, runt om i Europa, har ju passerat “70-strecket” för längesedan.

Drottning Elizabeth på väg till sin karantän på Windsor Castle.

Hundarna, en tröst i isoleringen.

Drottning Elizabeth är en av dem som har svårt att sköta sitt jobb just nu. Hon är vad vid att närvara på stora fester och evenemang men har de senaste månaderna varit isolerad på Windsor. Drottning har endast träffat några få hovanställda, ur sin stab. Besök från barn och barnbarn har varit strängt förbjudna.

Drottningen överraskade alla – men kommer hon orka?

Brittiska The Telegraph hävdar till och med att Elizabeths tid vid tronen är över. Åtminstone indirekt.

– Drottningens regenttid är i praktiken över, säger hovexperten Andrew Morton – och syftar på att drottningen inte kommer att kunna fullgöra sina kungliga plikter under överskådlig framtid.

Värt att nämna är dock att Elizabeth gör vad hon kan för att anpassa sig till det nya arbetsklimatet. Under torsdagen deltog hon till exempel i en videokonferens med välgörenhetsorganisationen Carers Trust och dottern, prinsessan Anne.

drottning elizabeth

Drottning Elizabeth i en digital videokonferens? Den synen överraska många britter!

Hovet hjälpte drottningen att arrangera de tekniska bitarna i ett av finrummen på Buckingham Palace och sedan var det bara för Elizabeth att koppla upp sig. Och britterna blev förstås imponerade över sin drottning, som vill visa sitt folk att hon fortfarande jobbar aktivt. Trots omständigheterna.

Samtidigt är det många som har svårt att tro att den här typen av lösningar kommer att fungera för Elizabeth i längden.

Foto: TT