Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oron för kung Harald, 84 – hade plötsligt svårt att resa sig under Nobelfesten

10 dec, 2021, 14:12 
Drottning Sonja och kung Harald
Kung Harald hade svårt att resa sig under Nobelfesten i Oslo.
Annons
NOBEL 2021: 4 saker du måste veta!Brand logo
NOBEL 2021: 4 saker du måste veta!

Kung Harald brottas med återkommande hälsobekymmer. Gång på gång tvingas han ta ledigt från sina kungliga plikter för att kroppen strejkar.

Sedan i december 2019 har Harald varit inlagd på Rikshospitalet i Oslo vid sex tillfällen. I januari i år opererades han för en avsliten sena i höger knä efter en period med smärta i ena benet.

Katastrofen för kung Harald mitt under Nobelfesten

Men Harald vägrar låta hälsan diktera hur han ska sköta sina kungliga plikter. Han fanns på plats under dagen när Nobels fredspris i Oslo Rådhus. Det är en av de viktigaste datumen under hela året för 84-åringen, som fick stifta bekantskap med pristagarna Maria Ressa och Dmitrij Muratov.

Men under ceremonin gjorde sig Haralds dåliga hälsa sig påmind. Dmitrij Muratov bad sig alla ställa sig upp, och för den norske konungen visade sig detta vara lättare sagt än gjort. TV-bilderna visade att Harald tappade kryckorna mitt under manövern, och hans trofasta drottning Sonja fick böja sig ner och plocka upp dem.

Annons

"Han behöver ofta stöd och hjälp för att kunna gå"

Hösten 2019 förvärrades Harald hälsotillstånd när han drabbades av andnöd, förorsakad av problem med hjärtat.

Efter en längre utredning opererades han i oktober samma år, och fick en ny hjärtklaff i stället för den tidigare konstgjorda från 2005, som hade tjänat ut.

Tidigare har norska Se og hör rapporterat att Harald har allvarliga problem med sitt ena knä.

"Han behöver ofta stöd och hjälp för att gå", skriver Se og hör.

I samma artikel kunde vi läsa att trappor numera är ett jättehinder för Harald. Han får ont bara av att lyfta benen, varför man på slottet försökt trimma ner alla trösklar. Överhuvudtaget framstod det i artikeln som att den norske kungen är frisk och kry mentalt sett, men skröplig och svag fysiskt.

Men vi får hoppas att kung Harald finns med oss i många, många år till!

Annons