Oron för kung Harald – trotsar coronalarmet

Kung Harald och drottning Sonja.

Vår egen kung överväger att ställa in resor på grund av coronaläget. Men 83-årige kung Harald trotsar oron – i går reste han och drottning Sonja till Jordanien.
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf
Slå på ljud

Vid det svenska hovet sitter man just nu i överläggningar och planerar de eventuella förändringar som kan bli aktuella på grund av coronaläget. Hovets informationschef Margareta Thorgren förklarade i går att man är osäker på om icke offentliggjorda resor, som både inkluderar statsbesök och officiella besök, kommer att kunna genomföras.

Kungen och drottning Silvia: oron över corona.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har ställt in veckans kungamiddag – och tvekar inför resorna.

Och det är i det scenariot man nu ska se kung Haralds och drottning Sonjas tre dagar långa statsbesök i Jordanien. 83-årige kung Harald, som har en tuff sjukdomstid bakom sig, trotsade corona-oron och reste i går som planerat till Jordanien tillsammans med drottning Sonja, 82.

Kung Harald och kung Abdullah inspekterar hedersvakten i palatset i Amman.

Kung Harald och kung Abdullah inspekterar hedersvakten i Al Husseiniya-palatset.

Samtidigt som de togs emot av kung Abdullah och drottning Rania vid den officiella välkomstceremonin i Al Husseiniya-palatset kom också beskedet om Jordaniens första fall av coronavirus. Personer som misstänks ha blivit smittade har satts i karantän, meddelar svenska Utrikesdepartementet.

LÄS MER: Efter corona-utbrottet: Hovets krisåtgärd – säkrar kungafamiljen

Harald och Sonja på statsbesök hos kung Abdullah och drottning Rania – samtidigt som Jordanien nu har fått sina första coronafall.

Harald och Sonja på statsbesök hos kung Abdullah och drottning Rania – samtidigt som Jordanien nu har fått sina första coronafall.

Kung Harald och drottning Sonja: Corona-oron

Så det är inte utan att man oroar sig lite för kung Harald, 83. Veckan före jul låg han dessutom på Rikshospitalet i Oslo efter att ha drabbats av en virusinfektion, och han hade precis återhämtat sig när familjen fick chockbeskedet om Ari Behns död och han blev akut inlagd igen. Norska hovet lämnade inte någon närmare information om orsaken till kungens sjukdom, mer än att han hade drabbats av svår yrsel.

Kung Harald och drottning Sonja med sina värdar kung Abdullah och drottning Rania.

Redo för banketten i Al Husseiniya-palatset.

LÄS MER: 50 år som gifta idag – här är Sonjas och Haralds kärlekssaga!

Foto: TT.