Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oron för Silvia: Lämnar Sverige utan kungen – hovet bekräftar

24 okt, 2022, 06:38 
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf

Nu lämnar drottningen.

Annons
Här anländer kungen och Silvia – hederplats på första radenBrand logo
Här anländer kungen och Silvia – hederplats på första raden

Vanligtvis brukar kung Carl Gustaf och drottning Silvia utföra sina kungliga uppdrag tillsammans. Men ibland händer det att makarna tvingas tillbringa tid ifrån varandra – och nu lämnar Silvia Sverige.

Det är inget nytt att Silvia sedan flera år tillbaka brinner för barns rättigheter och är involverad i flera organisationer som arbetar aktivt i främjandet för utsatta barn.

Och idag, måndagen den 24 oktober, reser hon till det krisdrabbade landet Jordanien för ett tre dagar långt samarbete med den icke-statliga organisationen Mentor Arabia.

Drottning Silvia
Drottning Silvia reser till Jordanien för ett tre dagar långt besök.

Stora oroligheter i området

Mellanöstern har länge varit ett område med mycket oroligheter. Även om Jordanien beskrivs som en relativt lugn region, avråder Utrikesdepartementet svenskar från att resa till landet.

Annons

”Kriget i Syrien, utvecklingen i Irak, situationen i Israel-Palestina, krisen i Libanon och ett kraftigt prisfall på olja gör säkerhetsläget i Mellanöstern svårbedömt. De socioekonomiska konsekvenserna av coronapandemin riskerar likaså att påverka stabiliteten”, skriver UD på sin hemsida.

Hovets besked om säkerheten

Trots oroligheterna kommer Silvia inom loppet av en månad göra två besök till landet, då hon och kungen även har ett statsbesök inplanerat i november.

Utrikesdepartementet har i samråd med hovet tagit fram en säkerhetsplan som ska ge Silvia en trygg upplevelse under båda besöken.

– När vi kommer till säkerhetsfrågor, oavsett land, är det en viktig del i den planering som äger rum inför ett statsbesök. Det sker oavsett vilket land. Säkerhetsfrågorna är naturligtvis oerhört viktiga, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning och fortsätter:

– Vi lutar oss mot UD:s rekommendationer och så även i detta fall.

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf reser även till Jordanien i november.

Foto: TT

Annons