Oron för Victoria – larmet från Öland under semestern

oron för victoria

Kronprinsessans födelsedag närmar sig med stormsteg. Men nu kommer nya larm från Öland, som oroar.

Victoria befinner sig äntligen på Öland efter flera månader av längtan. Familjen njuter av ledig tid tillsammans, på Sollidens ägor, och kronprinsessans födelsedag närmar sig med stormsteg.

Men firandet av Sveriges framtida drottning kommer inte att bli så storslaget som det brukar.

Så blir Victoriadagen 2020

Hovet meddelade tidigt att Victoriadagen skulle arrangeras med hänsyn till coronaviruset och regeringens restriktioner. Och några veckor senare stod det klart. Det blir inget traditionsenligt gratulationståg utanför Solliden slott. Att allmänheten skulle samlas, i stora grupper, för att hylla Victoria är helt enkelt för riskabelt just nu.

kronprinsessan victoria

Kronprinsessan kommer förstås att firas på sin födelsedag, den 14 juli. Men det blir inte alls som det brukar.

Däremot kommer födelsedagsbarnet att hyllas under Victoriakonserten, i Borgholms slottsruin, lite senare på kvällen.

Man har alltså planerat för ett småskaligt och säkert firande, för att minska smittspridningen. Men nu plötsligt skickar länsstyrelsen i Kalmar ut ett larm. Semesterfirare på Öland följer inte myndigheternas rekommendationer och struntar i att hålla avstånd.

Nytt larm från länsstyrelsen i Kalmar

På de allmänna platserna följs inte Folkhälsomyndighetens rekommendationer, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Värst är det på öns många stränder och inne i centrum.

Den här oroväckande informationen har lett till att staben runt Victoria oroar sig över firandet, den 14 juli. Kommer det att bli en stor folksamling utanför Solliden, trots att Victoriadagens arrangörer försöker undvika det?

Hovet är i alla fall tydliga i sin kommunikation:

“Med anledning av rådande restriktioner ställs det traditionsenliga firandet på Sollidens slott in. Kronprinsessan möter ej allmänheten för att ta emot gratulationer vid rundeln framför Sollidens slott.

Victoriakonserten sänds traditionsenligt i Sveriges television på födelsedagskvällen. Konserten äger rum i Borgholms slottsruin, utan betalande publik, med endast ett fåtal inbjudna gäster i publiken.”, skriver de på sin hemsida.

Foto: TT