Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oscars bus med Estelle fångas på tv-bilderna - Daniel tvingas gå emellan

06 jun, 2023, 17:26 

Prins Oscar var på ordentligt bushumör.

Annons

Det är inte vilket kungligt år som helst. Kungen firar 50 år på tronen, samtidigt som det var 500 år sedan som Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs, år 1523.

Hör folkets jubel över kungliga kortegen – med Estelle & Oscar!Brand logo
Hör folkets jubel över kungliga kortegen – med Estelle & Oscar!

Detta är så klart något som uppmärksammat lite alldeles extra vid årets kungliga händelser. Inte minst vid nationaldagsfirandet, då hela spektaklet inleddes med att kungen och drottning Silvia besökte just Strängnäs.

– Sedan Gustav Vasa valdes har ungefär 20 generationer fötts, levt och överlämnat till nästa, sa kungen under det tal han senare höll under dagen.

Oscars och Estelles besök

Ja, man behöver inte vara en raketforskare för att förstå att 500 år av monarki gett Sverige ett riktigt kulturarv – ett arv som man så klart månar lite extra om ett år som det här.

Annons

Därför såg kronprinsessan Victoria och prins Daniel till att ta med sig barnen, prinsessan Estelle och prins Oscar, till Stockholm slott och utställningen Vasa till Bernadotte.

Victoria lär ut

Pedagogiskt förklarar Victoria hur allt föddes med Vasa och hur regentlängden ser ut. Hon går hela vägen till 1973, vänder sig mot sina barn och frågar vad som hände då.

– Då blev morfar kung, eller? säger prinsessan Estelle.

– Ja, då dog gamla kungen och morfar blev kung. Precis, svarar Victoria.

Daniel tvingas gå emellan

Under besökets gång får de även träffa Lars som är bekant med Sveriges kungahistoria. När han börjar berätta om hur saker och ting ligger till kan Oscar inte låta bli att busa lite med sin storasyster.

Prins Oscar och prinsessan Estelle
Prins Oscar kan inte låta bli att spexa framför kameran och busa med storasyster prinsessan Estelle.
Annons
Prinsessan Estelle och prins Oscar
Till slut kan hon inte längre hålla sig för skratt.

Till slut kan hon inte längre hålla sig för skratt. På bilder som nu kablas ut av SVT, kan man se hur prins Daniel måste gå emellan, lägga en varsam hand på Oscars axel – en beröring som betyder ”nu är det bra”.

Prins Daniel
Prins Daniel lägger en hand på Oscar för att lugna ned situationen.

Foto: TT/SVT

Annons