Osmaklig bild på kungen sprids över hela nätet

Osmaklig bild på kungen sprids över hela nätet

En osmaklig bild på kungen sprids just nu på nätet.
Kungens skarpa coronaattack: sågar regeringen – inför alla
Slå på ljud

Kung Carl Gustaf vållade många rubriker med sitt uttalande om den pågående coronapandemin. I ett klipp som SVT släppte, som kom från Året med kungafamiljen, riktade kungen hård kritik mot Sveriges hantering av krisen.

– Jag anser att vi har misslyckats. Vi har ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med, säger kungen i programmet.

– Man tänker på alla familjemedlemmar som råkat ut för att inte kunna ta avsked av sina avlidna familjemedlemmar. Jag tror att det är en tung och traumatisk upplevelse att inte kunna ta ett varmt avsked.

Kungen riktade kritik mot Stefan Löfven

Kritiken har stötts och blötts i svenska medier ända sedan torsdags morgon. Hovet hävdar att uttalandet inte ska tolkas som ett politiskt ställningstagande.

– Nej, det ska ses som ett allmänt konstaterande, att det är ett misslyckande att så många har dött, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Ändå kan man dra slutsatsen att väldigt många ser detta som kungens sätt att underkänna statsepidemologen Anders Tegnell. Det märks inte minst på de sociala medierna.

"Vem ska ha det nya jobbet som statsepidemiolog nu när Kungen underkänt Anders Tegnell?", skriver en användare på Twitter.

"Kungen vill utvärdera Tegnell", skriver en annan.

"Tror vad kungen försöker säga är att han är förjäkla less på Tegnell-Löfven-strategin", skriver en tredje.

Kungen

Här är den osmakliga bilden på kungen som sprids.

I kölvattnet av detta har en osmaklig bild börjat spridas på nätet. Det är en bild som antyder att meningsskiljaktigheterna mellan kungen och Anders Tegnell är så pass allvarliga att den förre är "på jakt" efter statsepidemologen.

Hur reagerade då Anders Tegnell på kungens uttalande? Svaret kom redan samma dag, under eftermiddagens presskonferens.

Tegnell fick frågan om han ansåg att kungen har rätt om att Sverige har misslyckats med att hantera coronapandemin.

– Jag har inga åsikter om det kungen säger utan talar för mig och FHM, sa han.