Osmakliga påhoppet på Silvia i SVT!

26 aug, 2020, 20:00 
Drottning Silvia kan inte ha trott sina öron.De osmakliga orden i SVT-programmet chockade många.
Annons

Här stoppas komikern efter fräcka kuppen mot kungaparet
Här stoppas komikern efter fräcka kuppen mot kungaparet

Kung Carl Gustaf och hans åtalsimmunitet är ett ämne som fascinerar många. Regeringsformen från 1809 stipulerar nämligen att att kungen kan göra i princip vad som helst – utan några konsekvenser.

Kapitel fem, paragraf nummer åtta, säger klart och tydligt att han inte kan åtalas “för sina gärningar”.

Drottning Silvia – osmakligt påhopp i SVT

Robin Paulsson är programledare för Fråga Lund i SVT.
Robin Paulsson är programledare för Fråga Lund i SVT.

Ämnet kom upp för diskussion i SVT-programmet Fråga Lund. Elsa Trolle Önnerfors, docent i rättshistoria, fick förklara lagstiftningen efter en fråga från en tittare.

Sedan följde en ganska så makaber dialog mellan Elsa och en annan expert i panelen, läkaren Henrik Widegren. Elsa hade precis berättat att lagen gör undantag vid folkmord.

Henrik: – Men Silvia får han ha ihjäl om han vill?
Elsa:– Ja, rent teoretiskt. Sedan kommer det väl lite andra komplikationer framöver om han skulle ha gjort det.
Henrik: – På julafton kan det bli lite jobbigt.
Elsa: – Det kan bli väldigt jobbigt.

Annons

Publiken skrattade gott åt utbytet, men programledaren Robin Paulsson såg ut som att vändningen i samtalet gjort honom lite obekväm.

 

Här kan du se klippet från Fråga Lund!

Se SVT-expertens osmakliga kommentar om kungen
Se SVT-expertens osmakliga kommentar om kungen

 

Svensk Dam har fått en kommentar från programchefen Petter Bragée kring uttalandet.  Han hälsar följande:

“Fråga Lund är ett underhållande program som ska väcka intresse för vetenskap. Experter svarar på frågor och för också ett ledigt och spontant samtal. När rättshistorikern Elsa Trolle Önnefors berättade om den unika lagstiftningen som ger Sveriges kung straffimmunitet så stack en av de andra paneldeltagarna in en spontan teoretisk fråga. Jag hoppas de som eventuellt blir upprörda av att läsa om detta går in på SVT Play och ser det hela i sitt sammanhang. När jag ser klippet framgår det väldigt tydligt att paneldeltagaren på intet sätt önskar drottningen något illa, utan att det är en spontan hårddragen lite absurd fråga framförd med glimten i ögat för att utveckla var gränserna för lagstiftningen går.  Tydligt i en tradition just detta program har av att ställa alla möjliga frågor. Naturligtvis tråkigt om någon blir upprörd eller provocerad, detta var inte programmets avsikt.”

Så funkar kungens åtalsimmunitet

Drottning Silvia blir inte av med minnesbilden.
Drottning Silvia blev föremål för en osmaklig dialog.

Svensk Dam har tidigare ringt upp Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, för att reda ut exakt vad lagen säger om kungens speciella ställning.

Annons

– Han kan begå vilka brott som helst. Han kan inte straffas, inte åtalas. Däremot kan han inte byta religion. Byter han religion, då måste han avgå. Och man kan ju ifrågasätta det rimliga i detta, säger Joakim.

– Om kungen på något sätt begår ett brott där det uppstår en fara, då får polisen ingripa och avvärja. Men det kan inte bli något åtal efteråt.

 

 

 

Carl Philip och Sofia om sönerna
Carl Philip och Sofia om sönerna
Annons