Osmakliga skämtet på prinsessan Sofias bekostnad kritiseras

Osmakliga skämtet på prinsessan Sofias bekostnad kritiseras

Prinsessan Sofia i dokumentären “Prinsessan Sofia och Project Playground”.

Ibland hamnar kungafamiljen i skottgluggen för komiker som vill riva av skratt, men det är inte alltid det uppskattas.
Det här är prinsessan Sofia
Slå på ljud

Kungafamiljen är så pass välkända av hela Sveriges befolkning att de ofta är tacksamma personer att skämta om i diverse sammanghang. Det mest kända exempel på det är kanske humorprogrammet Hey Baberiba där David Hellenius, Peter Magnusson och Christine Meltzer turades om med att driva med medlemmarna i kungafamiljen, vilket inte uppskattades på slottet.

Men även i andra sammanhang händer det att kungafamiljen är i skottgluggen. Ett exempel på det var när Peter Settman ledde Idrottsgalan för fem år sedan, och passade på att få in en känga mot prinsessan Sofia i en del av galan.

peter settman

Peter Settmans Sofia-skämt var inte uppskattat.

TT

Peter Settman fick kritik för Sofia-skämt

Det uppskattades inte av alla. Skribenten Pamela Andersson gick ut och kritiserade programledaren i en krönika i Östersunds-Posten direkt efter galan och utnämnde skämtet till ”Kvällens pinsammaste”.

”Jag är egentligen glad att Peter Settman är tillbaka som programledare, få kan hålla i en stor tv-produktion som han, men starten, Peter, vad hände där? Skämtet om den blivande prinsessan Sofia och statsministern Stefan Löfven, "Stefan och Sofia, Sofia och Stefan, Snippan och Snoppen…" föll så platt att jag bävade för att varken Peter eller tv-kvällen skulle kunna repa sig.” skriver hon i krönikan.

prinsessan sofia

Skämtet på Sofias bekostnad fick kritik.

TT

Skapade starka känslor i kungahuset

Det är sällan kungahuset själva går ut offentligt och kritiserar de skämt som dras på deras bekostnad, men bakom kulisserna har det bitvis varit stark kritik. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall beskrev hur de kunde se ut i sin bok “Carl Philip – prinsen som inte fick bli kung”.

”I program efter program var det Carl Philip som fick klä skott för skämten och stundtals kunde det jämställas med mobbning. I sketcherna framställdes han som totalt hjälplös och till slut fick hovet nog av TV4 och deras drift med prinsen. När det i ett program visades en sketch där Carl Philip behövde hjälp med att kissa gick både kungen och drottningen i taket. I sketchen spelade David Hellenius prins Carl Philip, som när han skulle gå på toaletten bad dåvarande hovmarskalken Elisabeth Tarras-Wahlberg (spelad av Christine Meltzer) om hjälp att gå på toaletten”, skriver Johan.