Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Otroliga upptäckten efter drottningens död – England i chock

23 maj, 2023, 15:30 
Drottning Elizabeth och kung Charles
England är i chock på grund av en upptäckt efter drottning Elizabeths död.
Annons

Drottning Elizabeth var en både älskad och ifrågasatt figur i Storbritannien. De senaste åren har skandalerna kring kungafamiljen avlöst varandra – vilket också nött på folkets förtroende för tronen och dess företrädare.

Det märks i reaktionerna på den senaste nyheten kring drottningens begravning.

Därför blir Camilla drottning – Elizabeths önskanBrand logo
Därför blir Camilla drottning – Elizabeths önskan

Upptäckt om drottning Elizabeth – landet i chock

Drottning Elizabeth var den första personen att få en statsbegravning i Storbritannien sedan premiärministern och krigshjälten Winston Churchill gick ur tiden 1965.

Statsbegravningar är reserverade för personer med särdeles stark ställning i landet. Elizabeth passade definitivt in på det kriteriet.

Bland begravningens 2 000 gäster fanns runt 500 kungligheter, inklusive vårt svenska kungapar. Det har länge spekulerats i hur mycket arrangemanget skulle kosta för skattebetalarna. Vi hade en tydlig referenspunkt i drottningmoderns begravning, som uppskattas ha kostat runt 10,3 miljoner kronor. Men det är kaffepengar jämfört med vad regeringen pungade ut med för att ge Elizabeth ett värdigt avsked.

Annons

Enligt BBC hamnade slutnotan för begravningen och alla arrangemang runtomkring på sanslösa 2,1 miljarder kronor.

– Arrangemangen löpte smärtfritt och med lämplig dos värdighet, samtidigt som allmänhetens säkerhet garanterades, säger finansminister John Glen i ett uttalande.

"Människor som fryser"

Den här summan väcker gott om känslor, speciellt eftersom den sammanfaller med nyheten om att kung Charles kröning också krävde miljardbelopp.

"Samtidigt säger politikerna till fattiga familjer att de ska köpa bruna bönor på mataffären och sluta äta ostmackor för att sänka matkostnaden", skriver journalisten Lorraine King på Twitter.

"Det finns människor i Storbritannien som svälter, som inte har hem och som fryser. Folk måste välja mellan att äta och värma upp sina hem. Det finns 271 000 hemlösa i Storbritannien. 15 miljoner lever i fattigdom", skriver en annan användare.

Andra debattörer menar att kung Charles borde ha betalt för begravningen med hjälp av familjen Windsors privata förmögenhet.

Och andra säger att drottningen hjälpte till att dra in miljarder till landet genom att vara en levande turistattraktion. En sak är säker: monarkin är mer omdiskuterad än någonsin!

Annons