Otto von Habsburgs fru Regina har avlidit

Otto von Habsburgs fru Regina har avlidit
Annons
Otto-von-Habsburg,-Regina-von-Habsburg
Regina och Otto von Habsburg.

Österrikiska kronprinsessan och sjubarns-mamman Regina von Habsburg har avlidit, 85 år gammal.

För oss svenskar är Regina mest känd som Walburga Habsburg Douglas mamma. 51-åriga Walburga har vi skrivit om flera gånger i Svensk Damtidning och hon är, som ni säkert vet, moderat politiker samt gift med greve Archibald Douglas på storgodset Ekensholm i Malmköping.
I familjen finns också sonen Mortiz Otto Wenzel, 15, som nu mist en älskad mormor.
Regina von Habsburg fö

Annons
ddes i Würzburg den 6 januari 1925, i en syskonskara om fyra varmt avhållna småttingar, och var dotter till prins Georg av Sachen-Meiningen och grevinnan Klara Maria von Korff.
Pappa Georg gick in i nazistparitet och dog i ryskt fångläger när Regina var 21 år. Två av Reginas tre syskon dog i unga år, en bror, Frederick, blev munk. Regina studerade till socialarbetare och jobbade på ett flyktinghem i München när kärleken kom in i

Annons
En av de sista bilderna på Regina von Habsburg tillsammans med sina döttrar Gabriela och Walburga.
Regina von Habsburg tillsammans med sina döttrar Gabriela och Walburga.

hennes liv, 1949. Och det i form av ärkehertig Otto von Habsburg av Österrike Ungern och Böhmen som ville titta till en av sina ungerska undersåtar som vårdades där.

Stod brud 1951

Den 10 maj 1951 stod Regina brud i Cordelier-kyrkan i Nancy i Frankrike och gifte in sig i en milt sagt femstjärnig ätt. Och blev stolt mor till sju barn: Andrea, Monika, Michaela, Gabriela, Walburga, Karl och Georg. Att vara mamma upptog nu hela hennes tid, den nu 97-årige Otto ägnade sig åt politiken och blev bland annat medlem av Europa parlamentet. Som Walburga berättat:
– Vi talade alltid politik hemma. Och pappa lärde oss att hedra och respektera våra förfäder.
Habsburgarna styrde Europa i över 600 år. De skapade historien, och de skrev den: 22 generationer i obruten länk, från 1200-talet och framåt. Visst är det imponerande?
I släktleden finner vi kejsar Frans Josef som var gift med sköna Sisi och djupt älskade av folket, Frans Ferdinand som sköts till döds i Sarajevo 1914 – den direkt utlösande faktorn till första världskriget – vidare den österrikiska kejsarinnan Maria Teresa och franska drottningen Marie Antoinette.
Habsburgska makten krossades under revolutionen 1918, men kontaktnäten, kunskapen och glansen lever kvar. Inte minst genom Walburga som håller familjens fana högt!

Av Marianne Rolfstadius
Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

12 kommentarer till “Otto von Habsburgs fru Regina har avlidit”

 1. Gunilla Lindberg skriver: 8 februari, 2010

  Tråkigt. Men jag har aldrig hört talas om damen i fråga.


 2. manontan skriver: 8 februari, 2010

  Walpurga är dessutom utbildad jurist och talar en perfekt svenska.
  Hon är mycket uppskattad i Malmköping och absolut orädd.
  Ett inspirerande föredöme är denna ärkehertiginna i den sörmländska spenaten!.


 3. PomperipossaChintohsblogg.se skriver: 8 februari, 2010

  Inte jag heller –


 4. Fälmarskalkenfieldmarchal.blogspot.com skriver: 8 februari, 2010

  Här kan noteras att denna artikel innehåller ett grovt sakfel vilket är synnerligen beklagligt. Det talas om “kejsar Frans Ferdinand”, varför frågan måste ställas om icke artikelförfattaren den ringaste vetskap om grundläggande fakta om den europeiska historien?

  Hans Kejserliga och Kungliga Höghet Ärkehertig Frans Ferdinand var tronföljare och ingenting annat då han tragiskt bragtes om livet, tillsammans med sin gemål, av en vederstycklig terrorist och våldsverkare varigenom tre barn lämnades föräldralösa. Det är högst märkligt att man icke tager sig tid att vara mer varsam med sanningen.

  Hans Kejserliga och Kungliga Höghet Ärkehertig Frans Ferdinand var för övrigt broder till Hans Kejserliga och Kungliga Höghet Ärkehertig Ottos (f. 1912), den bortgågnas gemåls, farfader Hans Kungliga och Kejserliga Höghet Ärkehertig Otto (1865-1906),


 5. Sofiakungligakarameller.blogspot.com skriver: 8 februari, 2010

  Här finns heller ingen bild vare sig på Ärkehertig Otto eller Ärkehertiginnan Regina… Bild nummer ett föreställer Hertig Ferdinand von Württemberg och den välkända tyska operasångerskan Anneliese Rothenberger (god vän till Bernadottarna på Mainau).


  1. eva skriver: 8 februari, 2010

   Du har så rätt! Toppbilden visar inte Otto tillsammans med Regina. Nu är den utbytt.


 6. Sofiakungligakarameller.blogspot.com skriver: 8 februari, 2010

  Okej, missade bild nummer två, där har ni lyckats få med Regina. Den togs dock 2001 när hon och Otto firade sitt guldbröllop tillsammans med familjen under flera dagar.


 7. Martin skriver: 8 februari, 2010

  just det Faltmarskalken just det !!


 8. marie ceder skriver: 8 februari, 2010

  Utan att ha synpunkter på den i Sverige boende dotterns politiska gärning, kan man konstatera att det går för en tysktalande att lära sig en mycket god svenska.


 9. Håvard skriver: 8 februari, 2010

  Bilde er feil.Det er en av Ottos brøder.Jeg har møtte Otto og Regina i Benidorm.Vi sto i den samme køen i banken.Så vi pratet litt sammen.
  Når deres barn var små,bodde de her i Benidorm…


 10. Sophia skriver: 9 februari, 2010

  Bäste “fältmarskalk”: kanske är texten ändrad, sedan du läste den? Nu, när jag läser texten , har Franz Ferdinand ingen som helst titel. Däremot står Franz Joseph helt korrekt betitlad som kejsare


 11. Marie Rigefalk skriver: 13 juli, 2011

  Nu har även Walburgas far Otto av Habsburg dött. Han dog den 4 juli 2011 var 98 år.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar