Otto von Habsburgs fru Regina har avlidit

Otto-von-Habsburg,-Regina-von-Habsburg

Regina och Otto von Habsburg.

Österrikiska kronprinsessan och sjubarns-mamman Regina von Habsburg har avlidit, 85 år gammal.

För oss svenskar är Regina mest känd som Walburga Habsburg Douglas mamma. 51-åriga Walburga har vi skrivit om flera gånger i Svensk Damtidning och hon är, som ni säkert vet, moderat politiker samt gift med greve Archibald Douglas på storgodset Ekensholm i Malmköping.

I familjen finns också sonen Mortiz Otto Wenzel, 15, som nu mist en älskad mormor.

Regina von Habsburg föddes i Würzburg den 6 januari 1925, i en syskonskara om fyra varmt avhållna småttingar, och var dotter till prins Georg av Sachen-Meiningen och grevinnan Klara Maria von Korff.

Pappa Georg gick in i nazistparitet och dog i ryskt fångläger när Regina var 21 år. Två av Reginas tre syskon dog i unga år, en bror, Frederick, blev munk. Regina studerade till socialarbetare och jobbade på ett flyktinghem i München när kärleken kom in i

En av de sista bilderna på Regina von Habsburg tillsammans med sina döttrar Gabriela och Walburga.

Regina von Habsburg tillsammans med sina döttrar Gabriela och Walburga.

hennes liv, 1949. Och det i form av ärkehertig Otto von Habsburg av Österrike Ungern och Böhmen som ville titta till en av sina ungerska undersåtar som vårdades där.

Stod brud 1951

Den 10 maj 1951 stod Regina brud i Cordelier-kyrkan i Nancy i Frankrike och gifte in sig i en milt sagt femstjärnig ätt. Och blev stolt mor till sju barn: Andrea, Monika, Michaela, Gabriela, Walburga, Karl och Georg. Att vara mamma upptog nu hela hennes tid, den nu 97-årige Otto ägnade sig åt politiken och blev bland annat medlem av Europa parlamentet. Som Walburga berättat:

– Vi talade alltid politik hemma. Och pappa lärde oss att hedra och respektera våra förfäder.

Habsburgarna styrde Europa i över 600 år. De skapade historien, och de skrev den: 22 generationer i obruten länk, från 1200-talet och framåt. Visst är det imponerande?

I släktleden finner vi kejsar Frans Josef som var gift med sköna Sisi och djupt älskade av folket, Frans Ferdinand som sköts till döds i Sarajevo 1914 – den direkt utlösande faktorn till första världskriget – vidare den österrikiska kejsarinnan Maria Teresa och franska drottningen Marie Antoinette.

Habsburgska makten krossades under revolutionen 1918, men kontaktnäten, kunskapen och glansen lever kvar. Inte minst genom Walburga som håller familjens fana högt!

Av Marianne Rolfstadius

Foto: IBL