Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ovanliga detaljen i bilden på Daniel – aldrig skett förut

20 feb, 2024, 13:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Det har aldrig hänt förut!
Annons

USA har fått kungligt besök.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel befinner sig just nu i San Francisco för fyra dagars offentliga besök, bland annat på Marine Mammal Center för att uppmärksamma arbetet med hållbarhet och bevarande av havsmiljön.

Se bilderna! Magiska kärleksögonblicken mellan Victoria & Daniel i San FranciscoBrand logo
Se bilderna! Magiska kärleksögonblicken mellan Victoria & Daniel i San Francisco

Det ska Victoria och Daniel göra i USA

Dessutom besöker vårt kronprinsesspar även Sveriges nya generalkonsulat i San Francisco och den norska sjömanskyrkan där svenskar firat gudstjänst sedan 1950-talet.

– Kalifornien ligger som sagt min make och mig varmt om hjärtat. Vi har flera gånger tidigare varit här i både officiella och privata sammanhang. Men jag tror aldrig att vi har följts av en så pass stor delegation som denna gång, inledde Victoria sitt tal i kyrkan och fortsatte:

Annons

– Med oss på resan är nämligen representanter för regering, myndigheter, akademi och näringsliv. Den stora gruppen visar på vilken unik och viktig plats Kalifornien är för Sverige.

Det är med andra ord en fullspäckad resa – och inte minst en betydelsefull sådan.

Det går att tyda på en uppmärksammad detalj på prins Daniels kavaj.

Detaljen på prins Daniel – unik av sitt slag

På bilderna syns nämligen prinsen bära broscher med både svenska och amerikanska flaggan – någonting som faktiskt aldrig skett förut.

Daniel har aldrig tidigare haft ett värdlands flagga på sig på detta sätt. Beslutet kan förklaras med anledningen av att prinsen vill manifestera hur betydelsefull relationen med USA är och hur väsentlig en resa som denna är.

Victorias tal om klimatet

Victoria tydliggör att en av anledningarna till varför resan är så pass viktig har att göra med klimatet – något som ligger henne varmt om hjärtat. Och just San Francisco är en bra utgångspunkt i sådana frågor:

Annons

– Sverige och USA är båda globala ledare inom innovation. Och just Kalifornien är en unik samlingsplats för innovation och teknisk utveckling. Denna plats har en framstående roll i den gröna omställningen – som är så viktig och betydelsefull för oss alla.

"Viktiga pusselbitar"

Och nyckeln till allt, menar kronprinsessan, är de starka banden som utlandssvenskar har med både USA och Sverige:

– När prins Daniel och jag genomför officiella besök i utlandet sätter vi särskilt stort värde på att få träffa den lokala svenskkolonin. Ni utlandssvenskar är alla ambassadörer för vårt land och ni är alla viktiga pusselbitar i arbetet att stärka banden länder emellan.

Annons