Oväntade avslöjandet: ”Kungafamiljen flyger aldrig utan eget blod”

27 feb, 2023, 19:30 
Kate och William

En oväntad kunglig resvana!

Annons

När kungafamiljen ska ut och flyga är det vip-service som gäller på Arlanda flygplats:

Ingen incheckning, inga tröttsamma köer och limousin direkt ut till flygplanstrappan.

Kungafamiljen kliver av statsplanet på flygplatsen i Kalmar
Tänk dig att slippa köa till incheckningen. Och att ha någon som tar hand om väskorna och kör dig ändå ut på flygplansplattan. På bilden har kungafamiljen nyss landat i Kalmar.

Kronprinsessan Victoria kan dessutom luta sig mot sin kammarjungfru, som packar, koordinerar – och håller ordning på – det kungliga bagaget.

Det kungliga bagaget – så reser kungafamiljen
Det kungliga bagaget – så reser kungafamiljen

Men veckans avslöjande om den brittiska kungafamiljens resvanor lägger ytterligare en bit till den fascinerande bilden av det kungliga resandet.

Annons

Enligt Dickie Arbiter, som i tolv år var drottning Elizabeths pressekreterare, består den kungliga packningen också av något som är mycket oväntat för de flesta. Nämligen blod.

Kung Charles och drottning Camilla och det brittiska statsplanet
Kung Charles och drottning Camilla flyger kungligt.

– Planet har blod ombord om det skulle bli aktuellt med en blodtransfusion. Det finns ju inga garantier att den rätta typen av blod finns tillgängligt på den destination som man besöker, säger han i brittiska Hello's nya kungliga podcast.

– Man behöver se till att man har garderat sig för alla eventualiteter.

Dessa blodpåsar följer enligt Dickie Arbiter sedan med i kortegen under hela besöket, och i den kungliga delegationen ingår också en ansvarig hovläkare, med en hjärtstartare i doktorsväskan.

Annons
Kung Charles på det brittiska statsplanet
Den brittiska motsvarigheten till det svenska statsplanet uppges alltid ha blodprodukter ombord som är anpassade till den kungliga passagerarens blodgrupp. Här kung Charles.

Så reser svenska kungafamiljen

Den brittiska statschefen kung Charles reser alltså med sin livmedikus, och ett liknande upplägg gäller även här i Sverige:

När kungaparet åker utomlands på statsbesök åtföljs de av förste livmedikus, ett uppdrag som sedan i somras innehas av kardiologen Viveka Frykman-Toll.

– Livmedici är med vid statsbesök och kan samarbeta med besökarnas läkare om sådana följer med, säger hon till Läkartidningen.

Sveriges första kvinnliga Förste livmedikus Viveka Frykman-Toll, specialistläkarchef på hjärtkliniken vid Danderyds sjukhus
Sveriges första kvinnliga Förste livmedikus Viveka Frykman-Toll, som till vardags är specialistläkarchef på hjärtkliniken vid Danderyds sjukhus.
Annons

Foto: TT, Johan Adelgren/Danderyds sjukhus

Annons