Oväntade beskedet om kungen och Silvia – efter spekulationerna

Kungens födelsedag 2020 på slottet Stenhammar.

Hur ska kungaparet göra i sommar? Kan de lämna Stenhammar och hemmaisolera sig på Solliden i stället? Här är hovets tunga svar.

Snart sju veckor. Så länge har kungen och drottningen nu bott på det som i vanliga fall brukar vara deras ”weekendställe”, slottet Stenhammar. Lika länge har de varit borta från sitt vanliga hem, den privata våningen på Drottningholm.

Terrassen på slottet Stenhammar utanför Flen.

Kungaparets terrass på Stenhammar.

På pluskontot i dessa ovanliga tider är ändå att kungen har kunnat ägna mer tid åt det jord- och skogsbruk som han driver på Stenhammar – och så har han ju fått tid till att renovera den där trädgårdssoffan som han och drottningen haft som sitt gemensamma vårprojekt. Sånt som de aldrig hinner annars, när de gasar på med sin fullspikade kalender.

Så så långt är väl allt gott och väl. Men frågan är hur kungaparet ska göra i sommar?

Kungaparets dilemma: Hur blir det med Sollidensommaren för deras del?

Kungaparets dilemma: Hur blir det med Sollidensommaren för deras del?

Om lite drygt två veckor, onsdagen den 20 maj, slår deras sommarslott Solliden upp grindarna för besökare. Det är några veckor senare än det brukar vara, men kungen kan ändå glädja sig åt att hans privat ägda slott är ett av få besöksmål som kan hålla öppet i dessa coronatider. Och det beror förstås på att Solliden är ett utomhusbesöksmål, och att den stora parken gör det enkelt att hålla det där avståndet på två meter till de andra besökarna.

Sollidens slott på våren.

Solliden i vårsolen. Kungen längtar alltid hit.

Men för kungafamiljen själva är det knepigare, visar det sig.

Deras sommarvistelse på Solliden är i det närmaste helig, och den plats där de laddar batterierna. Detta är också det enda ställe där de kan röra sig fritt, utan livvakter. Så skulle det inte vara möjligt för kungaparet att lämna Stenhammar för att förlägga sin hemmaisolering till Solliden i stället?

Vi ställde frågan till hovet – och beskedet från informationschefen Margareta Thorgren är rakt och tydligt:

– Nej, inte just nu. Kungaparet följer myndigheternas rekommendationer.

Innebär det att kungaparet inte kommer att kunna vistas på Solliden i sommar?

– Nej, det betyder det inte. Just nu är det så.

Hovets informationschef Margareta Thorgren.

Hovets informationschef Margareta Thorgren.

Kungafamiljens sommarplaner 2020

Så kungaparet – ja hela kungafamiljen och deras sommarplaner – är helt enkelt i händerna på Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell, precis på samma sätt som för alla andra svenskar. Den bistra verkligheten är att kungaparets enda chans till någon form av Sollidensommar är om coronaläget förbättras – och att Folkhälsomyndigheten ändrar på rekommendationerna. Annars bryts traditionen – och för kungen blir det i så fall första gången på hela 73 år.

Anders Tegnell och kronprinsessan Victoria.

Anders Tegnells ord väger tungt – för hela kungafamiljen.

Foto: TT.