Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oväntade gratulationen till drottning Elizabeth – från diktatorn

03 jun, 2022, 12:30 
AvSimon Holm Stålhand

Drottning Elizabeth fick många gratulationer. En av dem var kanske lite oväntad...

Annons
Här gör Meghan Markle & Harry comeback – efter MegxitBrand logo
Här gör Meghan Markle & Harry comeback – efter Megxit

Drottning Elizabeth firar 70 (!) år på tronen. Under torsdagen drog firandet i gång och det kommer pågå under fyra långa dagar – något som oroat britterna. Hur mycket kommer 96-åringen egentligen att orka?

Redan under första dagen av firandet kom beskedet som alla har befarat – drottningen orkar inte vara med på alla inplanerade aktiviteter.

Drottning Elizabeth.
Drottning Elizabeth.

Elizabeth ställde in sin närvaro på fredagens gudstjänst i St Pauls katedral, rapporterar Sky News och hänvisar till ett uttalande från Buckingham Palace.

– Drottningen njöt av dagens födelsedagsparad men upplevde vissa besvär, säger en talesperson.

Annons

Oväntade meddelandet till Elizabeth

Men då har hon kanske mer tid att läsa alla gratulationer som hon har mottagit från människor runt om i världen. Det är inte vilka människor som helst. Den amerikanske expresidenten Barack Obama och tidigare första damen Michelle Obama, Frankrikes president Emmanuel Macron, USA:s nuvarande president Joe Biden, påve Franciscus och artisten Paul McCartney är bara några av dem som har uttryckt sina gratulationer till 96-åriga drottning Elizabeth.

Kim Jong-Un.
Kim Jong-Un.

Men det var kanske en grattishälsning som stack ut lite extra.

Nämligen Nordkoreas ledare och diktator, Kim Jong-Un tog sig tid att skicka en grattishälsning till drottningen. Ingen vill avslöja vad som stod i brevet, men en talesperson för Buckingham Palace sa, enligt The Sun:

Annons

"Det privata meddelandet från Kim Jong Un till Hennes Majestät Drottningen för att fira hennes platinajubileum är i linje med standardpraxis för att ta emot meddelanden från länder som vi har diplomatiska förbindelser med."

Och det är inte första gången de har haft kontakt. I september förra året var det Elizabeth som skickade ett privat meddelande till Kim Jong-Un.

"När folket i Demokratiska folkrepubliken Korea firar sin nationaldag skickar jag mina lyckönskningar för framtiden.", skrev hon då.

Annons