Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oväntade kärlekskravet på Christian – får inte gifta sig med en dansk

13 okt, 2023, 10:00 

Hårda kravet på prins Christian – nu kommer sanningen fram.

Annons

På söndag tar prins Christian äntligen klivit in i vuxenvärlden. Då fyller han 18 år med en stor galamiddag på slottet, där kungligheter som kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle närvarar.

Allt om Danmarks kungahus!Brand logo
Allt om Danmarks kungahus!

Det innebär också att han träder in i det kungliga rampljuset på ett helt annat sätt. När han blir myndig kommer intresset för hans uppdrag och gärningar att bli större – vilket även involverar hans kärleksliv.

Danska Se och Hör skriver att kungahusets önskan varit att kungabarnen inte fotograferas utan sina föräldrar, men när en prins fyller 18 år gäller inte längre den typen av avtal.

Prins Christian
Prins Christian fyller 18 år den 15 oktober.

Hårda kravet på Christian: ”Du får inte!”

Och redan inför födelsedagen väljer tidningen nu att i detalj beskriva vad som gäller för Christian i sitt framtida kärleksliv. Skulle han bli kär i en dansk tjej kan han nämligen glömma att en dag ta henne till sin fru.

Annons

Kungahuset har nämligen flera gånger, med bland annat pappa kronprins Frederik i spetsen, meddelat att det inte går för sig att gifta sig med en dans när man är tronföljare.

Du får inte ha en dansk tjej! En dansk tjej har en dansk familj, och det är alltid någon farbror Aage som sitter på en trappsten borta i Herning med 10 bayerska och pratar om hur trevliga de är i familjen. Det går inte! Du måste ha en utländsk tjej. Ju längre bort desto bättre, har den tidigare danska hovchefen Per Thornit sagt.

Kronprins Frederik håller med

Kronprins Frederik har i sin tur försvarat beslutet i boken "Under Bjælken" från 2017, där han själv reflekterar över varför det inte går för sig att en dansk kung gifter sig med en dansk kvinna.

Det kunde vara en fransk tjej eller bara en utländsk tjej, för jag hade alltid haft känslan av att lika så fantastiska och vackra och självständiga som danska tjejer är, lika säkert var det att min blivande fru aldrig skulle bli en dansk.

Enligt Se och Hör kommer Frederik skicka vidare uppmaningen till sin son. Skulle han bli kär i en dansk skulle hon mer eller mindre behöva väljas bort.

”Alla prins Christians förfäder från Glücksburgsätten har hittat sina makar utomlands, så Christian får kämpa mot en mycket lång tradition om han en dag vill gifta sig med en dansk”.

Kronprinsessan Mary, kronprins Frederik och drottning Margrethe
Det ska mycket till för att prins Christian ska gifta sig med en dansk, rapporterar danska Se och Hör.

Foto: TT

Annons