Panikbeslutet skakar om kungahuset: "Fullständig galenskap – han är en egoist"

Vad säger drottning Margrethe om Joachims agerande?

Prins Joachim tog ett kontroversiellt beslut under coronakrisen. Nu får han stark kritik i hemlandet.
Hovreportrarnas Hemligheter: Det ser kungafamiljen helst på tv – och det älskar de att dansa till!
Slå på ljud

I slutet av mars kom en officiell kommuniké från det danska kungahuset. Det gällde prins Joachim och prinsessan Marie, som hade valt att lämna Paris, där de har bott permanent sedan i somras, för att plötsligt dyka upp i Danmark.

”Deras Kungliga Högheter Prins Joachim och Prinsessan Marie samt deras barn, Prins Henrik och Prinsessan Athena, kom i går till Danmark, där prins Henrik har blivit undersökt på Rigshospitalet för andningsproblem som är förknippade med astmatisk bronkit. Prins Henrik blev också testad för coronaviruset. Testet var negativt”  skrev drottning Margrethes informationschef Lene Balleby i kommunikén.

Coronaviruset: Ilska mot prins Joachim

Vad säger drottning Margrethe om Joachims agerande?

Vad säger drottning Margrethe om Joachims agerande?

Men beslutet att resa har väckt kontrovers. De danska myndigheterna har, likt de svenska, uppmanat befolkningen att låta bli resandet.

Enligt Sören Jakobsen, ansedd kungaexpert i Danmark, tabbade sig Joachim rejält den här gången.

– Det är fullständig galenskap. I Danmark säger regeringen till danskarna att inte åka till sina sommarhus och inte resa. Och vad gör Joachim? Han reser med hela familjen tvärs över Europa. Jag tycker att det är en panikhandling. Genom att släpa prins Henrik genom två flygplatser och ett flygplan har man utsatt honom för större risk genom att ta honom till Rigshospitalet än att åka till ett parisiskt sjukhus, säger Sören till danska Se og hör.

“Han är en egoist”

Prins Henrik har haft problem med sin andning tidigare. Då har han fått behandling på just Rigshospitalet i Köpenhamn, vilket skulle förklara varför Joachim och Marie känner sig tryggare där.

Men Sören är inte övertygad.

– Det är att utnyttja systemet, Henrik kunde lika gärna ha fått det där testet i Paris. Men det säger lite om Joachims karaktär. Han är en egoist och han tycker att han står över alla andra, och jag tycker att han har en brist på empati som helt klart inte är klädsam, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Adelsmannens påhopp på kungen – bara minuter före talet