Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Paniken under statsbesöket – drottning Silvia chockad

30 nov, 2021, 12:00 
Drottning Silvia
Drottning Silvia var med när det som inte fick hända skedde.
Annons
SE FILMEN: Kungafamiljen på cocktailparty med Felipe & Letizia!Brand logo
SE FILMEN: Kungafamiljen på cocktailparty med Felipe & Letizia!

Kungen och drottning Silvia fick finfrämmande på slottet. Kung Felipe, 53, och hans drottning Letizia, 49, kom upp från kontinenten för det första spanska statsbesöket på 42 år.

Paniken mitt under statsbesöket på slottet

Alla är rörande överens om att besöket blev en succé. Hovet hade förberett två kungliga kortegevagnar, en för kungen och Felipe, en för Silvia och Letizia, som fraktade de två kungaparen en och en halv kilometer, in på Inre Borggården. Och på kvällen fortsatte glamouren, med en galabankett där även kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia dök upp.

Drottning Silvia och drottning Letizia
Det fick inte hända!

Allt var så planerat och organiserat in i minsta detalj – men under några sekunder utbröt kalabalik. Det skedde när kungaparen var på ett gemensamt besök på den spanska ambassaden.

Annons

Spanska tidningen Hola hade en reporter på plats som såg hela skeendet.

"Den stora berättelsen för dagen var när drottning Letizia tappade sin väska och man kunde se att hon hade en mobiltelefon och läppstift däri, hon böjde sig ner hur avslappnat som helst för att plocka upp den, men flera män sprang fram för att hjälpa henne", skriver Hola.

"Får bara inte hända"

Hola lyckades fånga händelsen på film. Det är ett mycket rörelse i bild, med två män som springer fram för att hjälpa Letizia.

"Hon fick till och med drottning Silvia att vända sig om och se vad det var som hände", skriver Hola.

Det här kan framstå som en mindre fadäs, men under statsbesök är det viktigt att allt sker under representativa former, berättar vår reporter Ellen Myrgård Lindén.

– En sådan här miss får bara inte hända under ett högtidligt statsbesök, där allting planeras in i minsta detalj. Det vet alla inblandade. Inte minst drottning Letizia som har stått i otaliga receiving lines genom åren. Man kan se hur hon får panik och försöker rädda situationen – inte minst för att väskan inte ska ta fokus från den tjusiga mingelfesten på spanska ambassaden, säger Ellen.

Annons