Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pär Engsheden: ”Jag har aldrig sett en vackrare brud än Victoria”

10 jan, 2017, 08:00 
AvJohanna Lejon
Från provningarna i Prins Bertils våning på slottet till det laddade ögonblicket när han vinkade av Victoria, minuterna före vigseln. För första gången berättar Pär Engsheden om hur det gick till när han skapade sitt livs viktigaste klänning.
Annons
VictoriaDanielKungahuset

Pär Engsheden står lång, elegant och trivsam i Rikssalen på Stockholms slott, intill kronprinsessans klänning. Han lade ned hela sin själ i den och väldigt mycket är sytt för hand av honom själv.

Klänningen skulle ju inte bara ge glans åt bröllopet utan även bevaras för eftervärlden, helst i evinnerliga tider. Och, viktigast av allt, att Victoria skulle känna sig bekväm och lycklig då hon stod brud. Så satt klänningen också som gjuten på henne hela bröllopsdagen igenom, som det bara blir när det handlar om fulländad design- och skräddarkonst.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Själv är Pär känd för att vara något av en doldis, men just i dag öppnar han sig en aning.

– Kronprinsessan var den vackraste brud jag sett, säger han och ler sitt lite blyga leende.

Annons

Han är helt enkelt en mästare som helst vill slingra sig undan uppmärksamheten.

Vad kände du när du såg hennes brudklänning igen efter sex år?

– Wow, har jag verkligen gjort den!

Det är lätt att tycka om Pär Engsheden. Han är uppriktigt ödmjuk och förklarar att han inte är van vid att stå i fokus så här. Men det handlar ju ändå om pärlan bland alla hans kreationer, det tillstår han. För vad kan vara större än den ärorika uppgiften?

– Det var ett överväldigande stort förtroende.

Ett år före bröllopet började han skissa på klänningen i samråd med Victoria och hennes kammarjungfru, stylisten Tina Törnquist. Pär skulpterade fram den tjocka duchessen på kronprinsessan. Det gick åt 30 meter siden och provningarna i Prins Bertils våning på slottet var många.

Släpet är lite hemligt fäst under skärpet, så att Victoria kunde ta av det inför middagen. Pär böjer sig smidigt ned och viker upp släpet en aning för att visa mig fållen lite närmare. Men var den omtalade lilla blå rosetten sitter dold i klänningen får förbli en hemlighet.

Pär var med hela tiden, från morgonens bestyr till efter midnatt, ständigt med nål och tråd i beredskap. Men han behövde inte oroa sig, klänningen satt lika fint hela tiden, till och med under bröllopsvalsen.

Vilket ögonblick minns du bäst?

– Då jag och Tina följde kronprinsessan till bilen före vigseln och allt var klart. Det var en väldigt speciell stämning.

Av: Kristina Svedell.

Foto: Kungahuset.

Annons