Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pengarna och kärleksbråken i familjen Wallenberg

07 dec, 2019, 19:00 
AvJohanna Bengtsson
Fosterbarn, självmord, skandaler och oväntade bröllop. Släkten Wallenberg lever och verkar i det tysta, åtminstone så gott de kan. Det är kanske just det som gör släkten så mytomspunnen och spännande…
Annons

Familjen Wallenberg, svenskt näringslivs egen kungafamilj.

De är en av Sveriges rikaste släkter och de lyckas vara hemlighetsfulla samtidigt som de omtalas flitigt i media. Många hyser stor respekt för släkten, andra håller sig så långt bort från deras företag som de kan komma.

Har du mot förmodan aldrig hört talas om familjen kan vi garantera att du i alla fall någon gång i ditt liv har ätit en Wallenbergare. Alltså inte släkten, utan kalvfärsbiffen med ärtor och brynt smör. Uppkallad efter den äldre Marcus Wallenbergs hustru Amalia Wallenberg.

Amalia Wallenberg, som fått en kötträtt uppkallad efter sig, var gift med Marcus Wallenberg.
Amalia Wallenberg, som fått en kötträtt uppkallad efter sig, var gift med Marcus Wallenberg.

Känns det redan rörigt? Det är det.

Familjen Wallenberg är en av vår tids mest skandalomsusade familjer, med sju generationer och många personer (oftast döpta med samma namn som tidigare familjemedlemmar) och företag att hålla reda på. I dag styrs Wallenbergsfären av bröderna Jacob och Peter Wallenberg Jr, söner till Peter Wallenberg, och deras kusin Marcus Wallenberg. De är alla i sextioårsåldern, och även om det är äldre släktingar som står för de större skandalerna så har även trion hunnit hamna i blåsväder under sin tid på tronen.

Peter Wallenberg Jr, Jakob Wallenberg, Ulla Löfven, Stefan Löfven och Marcus Wallenberg.

Stormarna kring Wallenberg

Under 2011 gick bland andra Svenska Dagbladet ut med rubriken ”Wallenbergare döljer miljonlöner”. Där framgår att styrelsearvoden till Wallenbergarna inte har redovisats i årsredovisningarna utan dolts bland övriga förvaltningskostnader och sedan delats ut av dotterbolag istället. Många menade då att trion genom att skapa säregna bolagskonstruktioner gett pengar till sig själva, pengar som Wallenbergstiftarna egentligen ville skulle gå till forskningsändamål.

Annons

De flesta rubriker kring Wallenbergarna handlar alltså om pengar, business. Även den så kallade ”Percy Barnevik-skandalen”, handlade om pengar. Peter Wallenberg godkände en pension i ett av sina bolag på drygt 900 miljoner kronor till gode vännen och direktören Percy Barnevik. Det ledde till en mediestorm 2002 och man tvingade Barnevik att avstå från en del av pengarna, vilket ledde till bråk mellan männen.

Marcus Wallenberg och Percy Barnevik.
Marcus Wallenberg och Percy Barnevik.

Om vi backar bandet ytterligare, till omkring andra världskriget, hittar vi den så kallade Boschaffären – en skandal som höll på att sänka hela Wallenbergimperiet. Den Wallenberggrundande banken SEB hade en hemlig affärs-överenskommelse med tyska Bosch under andra världskriget. Svenska Dagbladet skriver att USA ansåg att bröderna Jacob och Marcus Wallenberg hade agerat bulvaner åt nazityskland och ville svartlista dem. Så långt gick det aldrig, men Jacob fick avgå som ordförande i SEB.

Annons

Det ska också ha varit pengar och makt som drev nuvarande Marcus Wallenbergs pappa Marc till självmord år 1971. Marc begick nämligen självmord precis innan han förväntades ta över som chef för den nybildade SE-banken, mer eller mindre tvingad av sin far Marcus ”Dodde” Wallenberg. Marcus var bara 15 år när hans pappa Marc dog, vilket naturligtvis påverkade honom oerhört.

Den äldre Peter Wallenberg under Nobelfesten.
Den äldre Peter Wallenberg under Nobelfesten.

Men släktens förmögenheter har såklart inte bara en negativ klang. Stora delar av verksamheten går ut på att investera pengar i svensk forskning och därmed stärka Sverige som land. De arbetar enligt devisen ”att verka utan att synas”.

Wallenbergarna äger inte bara investmentbolagen Investor och FAM, utan även 16 stycken stiftelser. På familjens hemsida går det att läsa att ”Stiftelserna finansierar excellenta forskare och forskningsprojekt med landsgagneligt fokus och har de senaste 10 åren anslagit drygt 17 miljarder kronor och närmare 33 miljarder kronor sedan grundandet”. Dagens Industri skriver 2017 att stiftelserna har ett värde av 110 miljarder kronor och totalt arbetar omkring en miljon anställda inom de företag som familjen Wallenberg helt eller delvis kontrollerar. Det är långt fler än vad någon annan svensk eller nordisk finansfamilj kommer upp i.

Annons

Donerar mer än alla andra

Men släktens historia handlar inte bara om pengar och företagande, utan också om familjerelationer. De har troligtvis en och annan familjehemlighet som bevarats genom generationer. Peder Sager Wallenberg är ett exempel på en sådan. Han föddes utanför äktenskapet, son till Jacob Wallenberg och Madeleine Sager, och hölls utanför den inre Wallenbergkretsen. Det var först på sin 18-årsdag som han fick veta att Jacob Wallenberg var hans far. I en intervju med Dagens Industri berättar Peder Sager Wallenberg att han känt sig som ”det svarta fåret” i familjen.

Även Knut och Alice Wallenberg hade ett barn som inte riktigt räknades in i släkten. Knut och Alice adopterade Jeanne ”Nannie” Nyström när hon var två år och ryktet säger att det i själva verket var Knut själv som var pappan.  Något man än idag inte vet svaret på…

Knut och Alice Wallenberg.
Knut och Alice Wallenberg, Knut i hög hatt mellan de båda damerna och Alice till vänster om honom.

Några som inte låter sig påverkas av Wallenbergs skandaler genom åren är vår Svenska kungafamilj. Peter Wallenberg den äldre, stod kungen nära. Kanske utbytte de en och annan erfarenhet, som överhuvuden över inflytelserika släkter? Peter avled 2015, 88 år gammal och kungen var då mycket ledsen.

Annons

– Peter Wallenberg har betytt mycket för svenskt näringsliv. För kungafamiljen var Peter en nära och trogen vän och lämnar oss med stor saknad, sade kungen i ett skriftligt uttalande i samband med dödsbeskedet.

Silvia och Madeleine stod nära Anki Wallenberg

Även drottning Silvia och prinsessan Madeleine har sörjt en nära vän ur Wallenbergsklanen, nämligen ingifta Anki Wallenberg. Anki lärde känna kungafamiljen under sitt äktenskap med Peder Wallenberg och tog emot prinsessan Madeleine och Louise Gottlieb med öppna armar när de studerade i London. Hon var en självskriven gäst under det kungliga bröllopet mellan Madeleine och Chris. Under sommaren 2019, omkom hon i en tragisk seglingsolycka, 68 år gammal. Enligt sin bror ska hon ha klämts fast i segelbåten och drunknat 15 meter från land.

– Hon var en van seglare. Men hon fastnade uppenbarligen i båtens linor, berättade brodern Stefan Magnusson för Expressen.

Annons

Även Carl Philip och Sofia, liksom Victoria och Daniel har en nära relation till medlemmar ur släkten. I prins Daniels Fellowship, som stöttar unga entreprenörer, sitter Marcus Wallenberg i styrgruppen, men han är också nära vän till prinsen själv. När Wallenbergsfärens bolag Investor firade 100 år var Victoria och Daniel självklart på plats och partajade. Ett jubileum som för övrigt kostade den nätta summan: 10 miljoner kronor.

Prins Carl Philip jagar med Marcus Wallenberg.
Prins Carl Philip jagar med Marcus Wallenberg.
Marcus Wallenberg syns ofta i närheten av kungafamiljen. Som här när de hejar fram svenska skidlandslaget.
Marcus Wallenberg syns ofta i närheten av kungafamiljen. Som här när de hejar fram svenska skidlandslaget.
Peter Wallenberg kindpussar drottning Silvia.
Peter Wallenberg kindpussar drottning Silvia.

Under Carl Philip och Sofia Hellqvist bröllop närvarade Wallenberg-vännerna Peter Wallenberg Jr och hans fru Klara Sydhoff Wallenberg. Kanske är det parens snarlika bakgrunder som knyter dem samman? Många höjde på ögonbrynen när Carl Philip började dejta Sofia, liksom när Peter Wallenberg Jr gifte sig med Klara Sydhoff Haugen. Hon är nämligen född i en helt ”vanlig” familj, arbetar som sjuksköterska och var tidigare politiskt aktiv inom Socialdemokraterna. Det var dessutom ingen mindre än Mona Sahlin som vigde paret under 2012.

Peter Wallenberg och Klara Sydhoff Haugen.
Peter Wallenberg och Klara Sydhoff Haugen under Nobelfesten.

Tycka vad man vill om familjen Wallenbergs affärer och skandaler, men det är en mycket spännande släkt, det måste vi erkänna.

Familjen Wallenbergs innehav

De största innehaven där ägande finns genom Stiftelserna direkt, och indirekt via Investor och FAM, är: ABB, Aleris, AstraZeneca, Atlas Copco, Electrolux, Epiroc, EQT, Ericsson, Grand Hôtel, Husqvarna, Höganäs, Mölnlycke, Nasdaq, Nefab, Permobil, Saab AB, SAS, SEB, Stora Enso, Wärtsilä och 3 Scandinavia.

Källa: www.wallenberg.com

Annons